• 15 juli 2024 15:39

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Nederlandse equipe klaar voor EK Poolbiljart

okt 30, 2021

Na 2,5 jaar is het weer zover: het EK Pool staat voor de deur. Nederland is vertegenwoordigd met liefst 10 spelers in drie deelnemersvelden.

Terwijl in Antalya de beslissingen nog moeten vallen bij de Dynamic Billard Antalya Open en de Predator Women’s Antalya Open, de Eurotour, kijken wij met een schuin oog alvast vooruit naar het EK Pool – dat aansluitend aan deze Eurotour zal worden gespeeld. En, met een mooie Nederlandse selectie!

Heren
Op maandag 1 november start het 14.1 toernooi. Bij de heren spelen Niels Feijen (44), de tienvoudig Europees en tweevoudig wereldkampioen, Marc Bijsterbosch (27), die in 2017 goud en zilver pakte in Albufeira (POR), Tim De Ruyter (25), die in 2019 dichtbij eremetaal was in het 14.1 toernooi in Treviso, en twee jonge matadoren die ooit goud wonnen bij het EK Jeugd: Jan van Lierop (21) en Yannick Pongers (16).

Met name Yannick heeft tot nu toe een zeer succesvol jaar met al goud, zilver en twee keer brons op het EK Jeugd (Laško, SLO) en een zilveren plak op het WK Jeugd (Klagenfurt, OOS). Maar ook Jan van Lierop beleefde onlangs een sportief hoogtepunt met een derde plek op het zeer sterk bezette Predator Austria Open in Klagenfurt. Wie weet is dit de opmaat naar zijn eerste eremetaal bij de heren op een EK.

Tim De Ruyter heeft een taaie periode achter de rug met een slepende schouderblessure, maar hij heeft op het trainingskamp in Antwerpen (verzorgd door Bal Enzo) en op de Eurotour in Antalya laten zien dat hij weer op de weg terug is naar zijn oude niveau, en honger heeft naar meer.

Op diezelfde Eurotour zijn momenteel Marc en Yannick nog in de race voor het eremetaal – beide zitten op het moment van schrijven van deze vooruitblik bij de laatste 16.

Dames
Bij de dames zullen Tamara Rademakers (39), haar frequente reisgenoot Lynn Pijpers (20) en Elise Qiu (31) in actie komen. De dames verdelen onderling de meeste titels op de NK’s voor dames, waarbij Tamara met afstand recordhouder is en in september onlangs een blessure nog een titel in 9-ball toevoegde aan haar lange erelijst. Ook Elise (10-ball) en Lynn (14.1) pakten een titel en toonden aan de terechte deelnemers in Antalya te zijn.

Ook de dames hebben de tafels al kunnen proeven tijdens de Eurotour Women, maar werden allen helaas 17e in het sterk bezette veld. De honger naar eremetaal is desondanks groot, met name bij Tamara die in 2013 al twee keer brons pakte en in 2018 en 2019 (op het laatst gehouden EK in Treviso) al twee keer zilver won. Wellicht een mooie opmaat naar een gouden plak in 2021?

U23

Tot slot komen in de U23 nog Quinten Pongers (19) en Joey Haegmans (22) uit. Beiden wonnen bij de jeugd al eens brons op het EK en zullen in het doorgaans kleine deelnemersveld zeker hoge ogen gooien.

 

De KNBB wenst de gehele equipe (onder leiding van Hugo Duivenvoorden) een succesvol en sportief toernooi toe.

Tekst: KNBB Sectie Pool (bewerking: KNBB)
Archieffoto Yannick Pongers: Dynamic Billard
Archieffoto Tamara Rademakers: Melissa Kuys-Rademakers