• 7 april 2024 16:51

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Texel Biljarts timmert stevig aan de weg

jan 9, 2023

Ook Texel heeft een biljartacademie. Te danken aan Kevin Knol, die twee jaar geleden Texel Biljarts begonnen. Daarbij vielen de puzzelstukjes wel perfect in elkaar.

De ouders van Kevin waren in hun jonge jaren veel met keu en caramboles in de weer geweest. Toen op Texel, hun geboorte-eiland, camping annex café-restaurant te koop stond, besloten ze om Drenthe te verlaten. Immers, het café haalde ook nog eens een aardige omzet uit een drietal biljartverenigingen. Waar ze zo veel plezier aan hadden beleefd, zou weer terugkeren in hun leven.

Kevin (39) houdt ook van biljarten. “Maar ik ben er pas rond mijn 22e mee in aanraking gekomen. Ik ben namelijk nog een tijdje in Drenthe blijven wonen. Op Texel werd ik erdoor gepakt.” Begint  met libre, hij wil doorgroeien. “Toen ben ik bij Piet Vet terechtgekomen. Hij heeft me de finesses bijgebracht, op het pad van het driebanden gezet.”

De inwoner van Berkhout  verdient een boterham met  Piet Vet Biljarts. Als de ondernemer, die drie keer Nederlands kampioen wordt met het Nederlands team,  wordt getroffen door een hartinfarct, gaat hij zijn knopen tellen. “Hij wilde zijn zaak van de hand doen”, zegt Kevin. “Ik had er interesse in, had ook al een en ander hem geleerd. Zoals het leggen van een laken.” Daar komt bij: zijn ouders en hij – ze bestieren gedrieën het restaurant café – hebben besloten om de nering van de hand te doen. “Dat maakt het al  een stuk eenvoudiger om Piet op te volgen.”

In 2019 gaat Kevin op Texel en de kop van Noord-Holland cafés, buurthuizen en biljartcentra alles verzorgen rondom de biljartsport. Een roerige tijd: de boel ligt stil vanwege de pandemie. Toch is hij optimistisch. “Hier wordt in cafés nog veel gebiljart. Ook op Texel is het behoorlijk populair. Niet alleen bij oudere mensen, senioren. Ook de veertigers pakken het aardig op.” Nadeel: het is een eiland, elk keer weer de boot pakken naar het vasteland. “Dat lijkt zo, maar voor ons dat heel normaal. Binnen twintig minuten meer je aan in Den Helder.” Overigens heeft Covid nog iets opgeleverd. “Ik heb een boek geschreven. Over libre, 125 verzamelstoten. Er is verrassend veel vraag naar, alweer de derde druk.”

Een andere ondernemer, dan poppen er meestal ook andere ideeën op. Om het biljarten op Texel nog meer op de kaart te zetten, zou er een biljartacademie moeten komen. Die is ook gerealiseerd, samen met Ruud Stapels. Eet de nodige goodwill en. “In Koog stond in een hotel een kelder leeg. Die mochten we gebruiken, huur hoefden we er niet voor te betalen. Prachtig natuurlijk. Daar zijn twee matchtafels en een kleine tafel neergezet. Ik geef er zelf les.” Om er een visitekaartje van te maken en voor reuring te zorgen hebben Kevin en Ruud de cracks Raymond Ceulemans en Dick Jaspers een keer uitgenodigd om er demonstratiepartijen te spelen. Misschien gebeurt dat in de toekomst nog wel een keer.