• 28 mei 2024 02:44

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

NK Driebanden Groot voor Junioren gaat naar Joris van ’t Zelfden

jul 20, 2021

Zeeuws talent Joris van ’t Zelfden is de nieuwe kampioen na winst in finale tegen titelverdediger Tom Slikker. Het verslag, de uitslag en de foto’s van het kampioenschap

Het eerste succes in de nog jonge carrière van Joris van ‘t Zelfden is binnen. De 17-jarige Zeeuwse biljarter was een outsider op het Nederlands kampioenschap voor junioren, maar versloeg in het titelgevecht de favorieten en liet zich huldigen als nieuwe Nederlandse kampioen. Het kransje van Zeeuwse supporters was er getuige van dat Joris, een student bouwkunde, de finale won van Tom Slikker, de titelverdediger, in een tamelijk eenzijdige partij: 30-19 in vijftig beurten.

De jonge Zeeuwse winnaar heeft ongetwijfeld meegekregen dat Dick Jaspers, die bijna 40 jaar ouder is, vandaag in Zuid Korea een machtig mooie overwinning en een superpremie voor Nederland heeft binnengehaald. De KNBB wil niets liever dan opvolgers klaarstomen voor de wereldtoppers Jaspers en Klompenhouwer. De ambitieuze nieuwe kampioen werkt aan zo’n prachtige carrière: hij vertelde deze week in een interview dat hij in de achtertuin van zijn ouders zelf een biljartzaal heeft gebouwd en al veel trainingsuren heeft gemaakt om progressie te maken.

Joris van ’t Zelfden heeft ook geen gebrek aan zelfvertrouwen. Op de vraag wie de kanshebbers voor de Nederlandse juniorentitel waren, liet hij uit zijn mond glippen: ,,Ik natuurlijk, maar ik ben niet alleen hoor…” Het leek wat al te optimistisch voor de Zeeuwse belofte, die één keer, vorig jaar, als vijfde was geëindigd en nog niet de moyennes haalt om als uitgesproken favoriet aan het kampioenschap te beginnen. Maar hij deed het wel, ondanks Tom Slikker, ondanks de twee broers Dudink en ondanks de Nederlandse kampioen op klein biljart, Xavier Siahaya. Joris werd in de voorselectie al poulewinnaar, hoewel hij verloor van Nick Dudink, maar die verloor op zijn beurt van Andy Nab.

Daarna rekende de Zeeuw, die als jong voetbaltalent ook in het eerste elftal van zijn dorpsclub speelt, in de halve finale af met Leon Dudink af: 40-14 in 49 beurten. Tom Slikker bleef de belangrijkste titelfavoriet toen hij in die halve finale won van Nick Dudink met 30-14 in 27 beurten. In de wedstrijd om het goud, met Zeeuwse supporters die de latere kampioen steunden, had Joris van ’t Zelfden de betere start. Hij liep langzaam maar zeker uit om Tom Slikker, die totaal vastzat en geen schaduw was van de speler die zijn titel zou graag wilde prolongeren.

Joris zei later: ,,Ik heb wel wat rotballen laten liggen voor mijn tegenstander, maar die was niet in vorm in deze partij. Hij was onherkenbaar na zijn laatste twee partijen, dat was wel heel zuur.” Hij bekende ook: ,,Ik heb een paar slechte partijen gespeeld, wat de oorzaak daarvan was, weet ik niet, hoor. Tuurlijk is er wel wat spanning in zo’n kampioenschap en speel je niet zoals thuis, maar ik was op de goede momenten iets beter dan mijn tegenstanders. Ik ben er heel gelukkig mee, want nu mag ik naar het WK in eigen land en ik mag meedoen aan de World Cup in Veghel. Ik vind het ook ontzettend mooi voor mijn Zeeuwse supporters. Mijn vader was er, mijn oma, Wim en Wendy de Kok, de ouders van Joey de Kok en Kees, een supporter van het dorp.”

Zijn toekomst als biljarter ziet er mooi uit. Joris van ’t Zelfden mag als 17-jarige nog vier keer meedoen aan het NK voor junioren. Bijzonder was ook dat op dit NK twee zeer jeugdige deelnemers hun debuut maakten: Joeri Wilkowski en Stefan Lenting. Het Nederlandse biljarten heeft met wat gezond optimisme weer een beetje meer uitzicht op de opvolgers van Dick Jaspers.

Het Nederlands kampioenschap voor junioren werd gespeeld in HCR Prinsen in Haarlo.

De eindstand van het NK junioren:
1 Joris van ’t Zelfden
2 Tom Slikker
3 Nick Dudink
4 Leon Dudink

Tekst: Frits Bakker
Foto’s: Ton Smilde