• 13 juni 2024 10:53

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

‘We zijn uitgegroeid tot hét biljartcentrum in regio Den Bosch’

jan 2, 2023

De Hazelaar in Rosmalen is in Nederland uitgegroeid tot een belangrijke hotspot voor de professionele biljarter. Daarnaast is ook de recreant die puur voor de aardigheid zijn caramboles bij elkaar tikt er van harte welkom. Dat De Hazelaar zich zo nadrukkelijk profileert, is te danken aan Frank van Rooij en Marko de Leeuw. Zij werden op 1 oktober 2007 de nieuwe uitbaters.

Frank, van oorsprong een Bosschenaar en nu woonachtig in Oosterhout, was lid van biljartvereniging De Hazelaar. Zijn club was al vanaf 1987 kind aan huis bij De Hazelaar. Maar er kwam een kink in de kabel toen de toenmalige eigenaar zijn bedrijfsvoering ging aanpassen. “We voelden ons minder welkom”, zegt Frank (55). “Onze knopen geteld, we zijn vertrokken. Want we konden terecht in een pand voor antikraak.” Daar regelde Frank de randzaken: drank, administratie. “Ik heb een horeca-achtergrond, dus weet hoe het werkt.’

Ondertussen ging het De Hazelaar minder goed. Die ging uiteindelijk dicht. Dat bood nieuwe kansen. “Marko en ik zijn met de gemeente gaan praten, die verhuurt het. Was een constructief gesprek, dus zijn we erin gestapt.” In zijn eentje had Frank het nooit gedaan. “Wil je het goed doen, dan moeten biljarters elke dag de kans geven om hun partijen te spelen. Zeven dagen per week werken, dat houd je niet vol.”

Ze hadden hun eigen ideeën om in De Hazelaar, waar ook drie sporthallen gebruikmaken van de horeca, weer nieuw leven te brengen. “We wilden vooral veel meer gaan organiseren. Grand Prix’, Nederlandse Kampioenschappen, Europese Kampioenschappen, jeugdtoernooien. Aangezien daar veel tijd in gaat zitten, moet het niet zo zijn dat je in de voorbereiding met allerlei biljartverenigingen om de tafel moet gaan zitten om die puzzel te leggen. In tegenstelling tot biljartcentra hebben wij ervoor gekozen om alleen biljartvereniging De Hazelaar toe te laten. Dan zijn de lijntjes heel kort.”

En, hoe heeft dat uitgepakt? “Heel goed. We pakken veel aan, doen dat professioneel. En dat wordt gewaardeerd, we staan er bij de grote jongens in de biljartsport goed op. Tegelijkertijd kan iedereen hier met zijn keu aan de slag. Ook Piet van drie hoog achter. Het is een mooie mix.” Je kunt ook kijken naar toppers: tussen 7 en 17 december werd voor de elfde keer dé Grand prix Driebanden bij sportfoyer de Hazelaar gehouden.

Biljartvereniging De Hazelaar heeft meer dan honderd leden. Dat is substantieel voor Marko en Frank om de horeca uit te baten. “Er doen 31 teams mee aan de competitie. Er is ook flink geïnvesteerd om De Hazelaar uit te laten groeien als hét biljartcentrum in de regio Den Bosch. Zo zijn we  twaalf jaar geleden met de gemeente in gesprek gegaan om er een ruimte bij  te maken voor drie extra biljarts. Dat is gehonoreerd, al betaalt daar de biljartclub in de huurprijs daar deels ook aan mee.”

In De Hazelaar staan nu tien biljarts. Vier matchtafels en vier kleine in een aparte ruimte, bij het horecadeel kunnen de liefhebbers hun keu ook uit het foedraal halen: daar zijn er twee opgesteld. Overigens, poolen en snookeren is er niet mogelijk. “We hebben bewust gekozen voor de biljartsport. Ja, je moet er hard aan trekken. Is niet erg, ik houd van die sport.” Het heeft wel één nadeel: “Ik biljart graag, maar kom er nu te weinig aan toe. Er moet zo veel geregeld worden om de ander het plezier aan het groene laken te verschaffen.”

 

<c> Foto De Hazelaar Rosmalen