• 12 juni 2024 23:06

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Voor Marcel en Walter kwam met Snooker en Poolcentrum Woensel een droom uit

feb 7, 2024

Poolen, ze deden het lange tijd puur voor de lol. Marcel Nendels, die werkzaam was bij Philips, en zijn maat Walter van Tongeren, werkzaam bij de Mars, ze wilde graag voor zichzelf beginnen. Dus besloten ze om een nieuw avontuur aan te gaan. Ze startten in 1993 in hun woonplaats Eindhoven een Snooker en Poolcentrum in Woensel. En dat werd een succes.

Dit moeten wij ook kunnen, zeiden ze destijds tegen elkaar toen ze weer eens op een avond een partij poolden in Keizersgracht. “Eén voordeel hadden we”, zegt de 61-jarige Nendels. “Allebei hadden we wat eigen vermogen, dus die hobbel was al snel genomen en we hadden er allebei zin. Kwam bij, dat snooker in die tijd hot was, vooral in Oost-Brabant. Toen was het zaak om een pand te vinden waar we onze droom konden realiseren.”

Veel bekeken in heel Zuid-Nederland. De oplossing lag uiteindelijk vlak onder hun neus, in de lichtstad zelf: het Philips Medisch Centrum in het Winkelcentrum Woensel stond leeg. “Grote ruimte, duizend vierkante meter,  verdeeld in kamertjes. Voor de röntgen, een apotheek, een keuken, douche. Alles hebben we eruit gesloopt, alleen de steunpilaren bleven over.” Voordat het zover was, lagen de kersverse ondernemers nog behoorlijk in de clinch met de gemeente. “We kregen maar geen drank- en horecavergunning. Uiteindelijk, via een omweg, is het ons toch gelukt.”

Tien pool- en zeven snookertafels werden gekocht. Deuren geopend, aan de slag. Twee kapitein op één schip, het kan voor aanvaringen zorgen. “Niet bij ons”, zegt Marcel. “De taakverdeling is helder. Wat vooral belangrijk is: als we iets willen veranderen, bijvoorbeeld flink investeren, dan moeten we er allebei pal achterstaan. Anders beginnen we er niet aan. Op dat vlak zaten we bijna altijd op één lijn.”

Die eerste grote verandering kwam rond 2003. “De belangstelling voor het snookeren was volledig ingestort. Dus hebben we besloten om vier tafels de deur uit te doen, er kwamen biljarts voor terug. Twee grote en vier kleine tafels. Het poolen draaide wel goed. Eerst uitgebreid met vier, later met nog eens twee tafels. Zodat we nu 16 pooltafels hebben. Konden we doen, omdat een dansschool naast ons ermee stopte.” Met z’n tweeën de boel runnen is er al lang niet meer bij. “We hebben een bedrijfsleider en een aantal parttimers. Zelf zitten we nog maar voor een paar dagen in de zaak.”

Het is niet altijd hosanna geweest. Van 2008 tot pakweg 2012 liep de klandizie hard terug. “Te wijten aan de financiële crisis. Stond bij veel eigenaars het water tot aan de lippen. Bij de klanten ging dus de hand op de knip. Een avond poolen werd dus geschrapt. De reserves hebben ons erdoorheen gesleept. Eindhoven had ooit vier pool- en snookercentra, er zijn er nu nog maar twee van over.” Ook corona was lastig voor de bedrijfsvoering.  “Door goed management hebben we die overleefd.”

Marcel Nendels heeft veel aandacht gegeven aan de jeugd. Op woensdagen gaf hij trainingen. En dat heeft heel wat vruchten afgeworpen. Marco Teutscher, Marc Bijsterbosch en Ivar Saris, die internationaal doorgebroken zijn, zijn door hem opgeleid. Met Pool4Kidz timmerden de broers Pongers, en Mika van Berkel aan de weg. “Daar ben ik trots op. En die jongens zijn voor onze zaak ook een prachtig uithangbord.” Sinds corona is het onderrichten van de jeugd gestopt. “We zijn dus al een beetje aan het afbouwen. Terugblikkend kunnen we zeggen dat we een mooi bedrijf hebben opgericht. Ons motto is: tevreden klanten, plezier in het spel en goed materiaal zijn het allerbelangrijkste. Op naar het volgende jubileum.”

Foto: Jan Rosmulder