• 28 mei 2024 02:35

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Topaffiches om World Cup cyclus mee te starten

okt 19, 2021

Het is nog precies drie weken te gaan voordat de World Cup in Veghel op zondag 7 november de biljartarena opent voor het eerste grote mondiale toernooi na de lange COVID stop. De wereldtop van het driebanden en vele spelers voor de voorronden kijken nu al uit naar de nieuwe start in de Nederlandse biljartenclave. Het wordt er een met topaffiches zoals Sánchez-Horn, Blomdahl-Bury, HaengJik Kim-Coklu, Zanetti-Klompenhouwer, Tasdemir-Cenet en Merckx-Choi op de eerste dagen van het hoofdtoernooi. De tv-beelden op Ziggo Sport zullen biljart- en sportfans in Nederland en ver daarbuiten vele uren van mooi en hoogstaand kijkplezier voorschotelen.

De wedstrijdkalender voor de eerste vijf dagen aanloop naar de finaledag op zaterdag 13 november is inmiddels bekendgemaakt. Zondag 7 november start de voorselectie onder meer met twee Nederlandse partijen: Jack Wijnen-Rudy Gerritsen en Menno de Vries-Frans van Schaik en Sander Jonen-Paul Bruijstens, gevolgd door enkele Belgische ‘matchen’, zoals Thierry Duson-Mik Durwael en Philip Coenen-Eric de Busser. Maar ook aan de tafels komen op die eerste dagen bijvoorbeeld Irena Michalkova, de Tsjechische die al vele internationale damestoernooien heeft gespeeld, het UMB bestuurslid Herbert Thür, de jeugdige Turkse belofte Berkay Karakurt, de bekende Oostenrijker Gerhard Kostistansky en de Nederlandse juniorenkampioen Joris van ’t Zelfden.

Al die spelers in de voorronden zijn ingedeeld in poules van drie spelers, van wie er één naar de volgende speeldag gaat. Dat geldt dus ook voor de tweede dag op maandag 8 november, wanneer veel spelers van het thuisland op de tribunes voor een uitbundige sfeer zullen zorgen: Jeffrey Jorissen, Harrie van de Ven, Dave Christiani, Raymund Swertz, Joey de Kok en Huub Wilkowski. Met ook al veel Belgen, zoals Bart Ceulemans, Francis Forton, Ronny Brants en de Fransen Jean Reverchon en Maxime Panaia.

Op de derde dag, dinsdag 9 november, start Jean van Erp, die ongetwijfeld weer door een grote supportersschare zal worden ondersteund. Verder voor Nederland Raimond Burgman, Ludo Kools en Volkan Cetin, voor de USA de voormalige Noord-Hollander Raymond Groot en voor Colombia de oud-PBA speler Robinson Morales.

De laatste kwalificatiedag, het voorportaal voor het hoofdtoernooi (woensdag 10 november), krijgt een topbezetting met onder andere Jung-Han Heo, Dion Nelin, Nikos Polychronopoulos, Michel Nilsson, Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Jose Juan Garcia, Jacob Haack Sörensen, Barry van Beers, Jun Tae Kim en Rui Costa. Die laatste selectie wordt gespeeld met 12 poules van drie spelers: de winnaars van de poules gaan naar het hoofdtoernooi aangevuld, op matchpunten en gemiddelde, met de beste drie nummers twee.

De geplaatste spelers en de wildcards, die automatisch starten in het hoofdtoernooi, krijgen daarna de aanvullingen uit de laatste kwalificaties. Met 32 spelers gaat het dan op vrijdag eerst naar 8 poules van vier spelers, van wie de eerste twee van elke poule zich plaatsen voor de knock-outs met 16. Dat schema wordt afgewerkt op 11 november.

De daarna overgebleven zestien spelers treffen elkaar in de achtste finales, die om 12.00 en 14.00 uur worden gespeeld op vrijdag 12 november, gevolgd nog die dag door de kwartfinales met acht om 17.00 en 19.00 uur.

Op de slotdag, zondag 13 november, zijn de halve finales om 12.00 en 14.00 uur en de finale om 17.00 uur.

Voor het hoofdtoernooi met 32 spelers zijn de geplaatste spelers al ingedeeld in de acht poules.
De eerste lotingen (per poule aangevuld tot vier spelers):
Poule A: Dick Jaspers en Pedro Gonzalez (Colombia)
Poule B: Marco Zanetti met Therese Klompenhouwer
Poule C: Eddy Merckx, Sung-Won Choi en Sam van Etten
Poule D: Tayfun Tasdemir en Lütfi Cenet
Poule E: Torbjörn Blomdahl en Jérémy Bury
Poule F: Dani Sánchez en Martin Horn
Poule G: HaengJik Kim en Murat Naci Coklu
Poule H: Semih Sayginer en Sameh Sidhom.