In heel veel sporten worden data digitaal geregistreerd. Bij het biljarten was dat tot voor kort niet het geval. Daar heeft Tom van Winsen een draai aan gegeven. Toeval hielp hem daarbij een handje.
Na een voetbalwedstrijd, althans in de eredivisie, kun je no time exact aflezen hoeveel passes er zijn verstuurd, hoeveel er zijn aangekomen, het aantal hoekschoppen voor beide ploegen, het percentage balbezit. Het volleybal heeft een complete databank van services, smashes en blokkeringen, te zien op DataVolley. Ook in het basketbal worden naast de uitslag alle gegevens die ertoe doen meteen inzichtelijk gemaakt via internet. Bij het biljarten was dat tot voor vorig nog een volledig onontgonnen gebied. Je had de tellers en de schrijvers. Veel ging nog handmatig, tenzij er een digitaal scorebord in de zaal hing.
Buitenstaanders denken dat het bij het biljarten louter gaat om de punten en de beurten. Dat is bij lange na niet het hele verhaal. Schrijvers moeten na afloop ook allerlei andere parameters uitrekenen. Dat verhaal kan wordt geskipt als er gebruik wordt gemaakt van de Biljartteller, een uitvinding van Tim van Winsen uit Enschede. Het toeval stak een handje toe bij het ontwerp. “Bij een regionale biljartvereniging moest een digitaal scorebord worden vervangen. Of ik dat wilde regelen. Toen heb ik me afgevraagd: het moet toch mogelijk zijn om een scorebord te ontwikkelen dat alles omvat? Dat maakt het voor schrijvers en tellers ook veel makkelijker, zijn ze verlost van pen, papier en tellijsten.”
Van Winsen, een ondernemer met een IT-achtergrond, zette samen met een oude studievriend de biljartteller in elkaar. “De Biljartteller is een gratis app, dus iedereen kan ‘m downloaden. Je hebt dus alleen maar een telefoon nodig. Daarop tel je de punten op. De rest, dus alle andere data, rekent de software na de partij vanzelf uit. Alles gegevens kun je met iedereen delen.” De app heeft nóg een voordeel. “Voor het upgraden heb je niks nodig, dat gaat vanzelf. De Biljartteller is dus altijd up-to-date.”
Handig dus. Als je weet dat het in dit tijdsgewricht steeds lastiger wordt om tellers, schrijvers en arbiters te werven, lijkt dit de oplossing. Immers, de arbiter zou, met de telefoon in de hand, de stand bij kunnen houden. Tom twijfelt. “Inderdaad, het is mogelijk. Maar of je dat moet doen… De arbiter heeft een belangrijke taak, dat vergt de nodige concentratie. Dus is toch handig om een teller de gegevens bij te laten houden.”
Een nieuwtje, dit voorjaar geïntroduceerd, in een nogal conservatieve wereld. Hoe is die ontvangen? “Behoorlijk goed. Er zijn ongeveer duizend downloads. We hebben ook een biljarttellerscorebord, die staat in verbinding met de app. Deze zijn nu al op ruim veertig locaties door heel Nederland te vinden. Zo heeft de Biljartacademie in Sittard er vier aangeschaft. En die zijn gebruikt bij een Grand Prix. Mark Janssen, de eigenaar, heeft heel veel goede reacties van de biljarters en arbiters gekregen. Met Mark’s wensen en feedback konden we onze Biljarttellers nog beter maken.” De wedstrijden werden uitgezonden via YouTube. “Mark wilde dat onze scoreborden ook de stand via de live streams zouden laten zien, net als bij sportwedstrijden op televisie. Dat hebben we nog voor de Grand Prix mogelijk kunnen maken.” Ook zijn er time-outs aan de stootklok toegevoegd. “Nee, de Biljartteller is nog niet uitontwikkeld. We werken nu hard aan integratie van Biljartteller met competitiebeheer. Zo geven teamleiders in de Enschedese competities nu uitslagen met een app. Het automatisch verwerken van uitslagen scheelt de competitiesecretaris veel werk, en zorgt er ook voor dat biljarters niet uren of zelfs dagen moeten wachten tot uitslagen online staan.”
De Biljartteller is tweetalig: Nederlands en Engels. Andere talen staan nog in de planning. Dit impliceert dat Tom van plan is om zijn vinding ook over de landsgrenzen aan de biljarter te brengen. “België is natuurlijk interessant. En Zuid-Korea. We gaan het zien. In ieder geval is de Biljartteller positief ontvangen.”
Meer informatie: www.biljartteller.nl