• 28 mei 2024 02:36

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Therese Klompenhouwer wint NK driebanden dames bij Mans in Mariënberg

sep 9, 2020

De titel van Therese Klompenhouwer op het Nederlands kampioenschap driebanden voor dames kreeg onverwacht een gouden randje. De 37-jarige kampioene, voor de 13e keer de beste van haar land in het driebanden groot, kreeg bij de huldiging te horen dat het haar 25e titel in totaal is met de vier wereldtitels en acht Europese titels. Veel tijd had ze bij horecabedrijf Mans in Marienberg niet om er bij stil te staan. In de avonduren was namelijk een laatste bijeenkomst voor familie en vrienden in bar-café Princesse te Nijkerk, waar pa Ron Klompenhouwer de uitbater was. Het Nijkerkse etablissement hield er na bijna 85 jaar mee op.

<een>Het NK begon op vrijdag met de kwalificatie voor 20 deelneemsters. Twaalf dames plaatsten zich voor het hoofdtoernooi en zij kregen op zaterdag gezelschap van Therese Klompenhouwer, Karina Jetten. Daisy Werdekker en Joke Martijn. In poule A kwam Klompenhouwer moeizaam op gang om vervolgens dankzij 1.470 en 1.666 orde op zaken te stellen. De volle 6 punten en Joke Breur ging op moyenne met haar naar de laatste 8. In poule B behaalde Karina Jetten de volle buit en aangezien Mirjam Pruim alleen van haar verloor, plaatsten zij zich voor de slotdag. Poule C kreeg met Gerrie Geelen ook een winnares met 6 punten. Twee punten en 0.422 bleken voor Daisy Werdekker eveneens voldoende. In poule D eindigde Monique Wilkowski met 5 punten als eerste en Joke Martijn vergezelde haar naar de knock-out via 4 punten.

Bij de kwartfinales op zondag gaf Therese Klompenhouwer haar visitekaartje nog eens af tegen Daisy Werdekker. De 30-12 uitslag na maar 19 beurten leverde respectievelijk 1.578 en 0.631 aan moyennes op. Monique Wilkowski ontsnapte tegen thuisspeelster Mirjam Pruim aan een verlenging: 30-29. Karina Jetten kwam niet in de problemen tegen Joke Breur en Joke Martijn bleef Gerrie Geelen 3 caramboles voor. De halve eindstrijd leverde ruime zeges op: Klompenhouwer – Wilkowski 30-13 (20) en Jetten – Martijn 30-12 (34). Voor de achtste keer dus een finale tussen Therese Klompenhouwer en Karina Jetten. Jetten begon prima en nam zelfs een 16-19 voorsprong na 15 pogingen. Klompenhouwer herstelde de situatie via 26-23 om vervolgens met 30-24 (25) te zegevieren. Brons was er dus voor Monique Wilkowski en Joke Martijn. De nationaal kampioene realiseerde met 25 uit 15 de kortste partij. Runner-up Karina Jetten bleek met 8 caramboles goed voor de hoogste serie. Het toernooigemiddelde finishte nipt onder de 0.500, namelijk 0.493.

<c>Vlnr: Karina Jetten, Therese Klompenhouwer, Monique Wilkowski en Joke Martijn. Foto: Ton Smilde.