• 6 april 2024 06:45

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Sprookje van 53 jaar oude Masters-debutant Ludo Kools duurt voort

apr 29, 2021

Het slotgala van de Jumbo Masters 2021 was bijna gedoemd om de finaledag tegemoet te gaan met sensaties en outsiders. De Nederlands recordhouder en titelverdediger Dick Jaspers stond onder grote druk tegen de jonge Zeeuwse leeuw Joey de Kok. De routinier Barry van Beers, vorig jaar finalist, werd van de matchtafel gevaagd door de haast onbekende nieuwkomer Ludo Kools. In het Beneluxtheater in Berlicum, jammer genoeg voor lege tribunes, hing sensatie in de lucht.

De overlevenden van de kwartfinales waren Dick Jaspers, Raimond Burgman, Jean van Erp en… Ludo Kools. ,,Wij leven in elk geval nog”, jubelde Jean van Erp met gebalde vuisten. Dick Jaspers, na zijn thriller en 3-2 winst, verzuchtte voor Ziggo Sport: ,,Hoe slecht ik ook was, gelukkig kon ik de partij nog rechtzetten.” Raimond Burgman straalde uit dat hij de beste wedstrijd van de eerste knock-out dag had gespeeld. ,,Het gaat nu pas los.” En Ludo Kools, de ‘dark horse’ in het finaleveld, stamelde: ,,Hoe is het mogelijk dat ik hier nog bij ben.”

Dick Jaspers speelt donderdag in de halve finales tegen Raimond Burgman om 10.30 uur. De regerend Master (20 keer winnaar) tegen de viervoudig Master. Daarna gaat de halve finale tussen Jean van Erp, één keer winnaar van de Masters en Ludo Kools, de onbekende sluipschutter uit het wielerdorp Hoogerheide.

Totaal onverwacht was Dick Jaspers de speler die het hardste gevecht moest leveren om de beste vier te halen. De topfavoriet keek tegen Joey de Kok na drie sets tegen een 2-1 achterstand aan. Het was een zorgwekkende situatie om recht te zetten, maar Jaspers is op die momenten een gevreesde killer. ,,Ik speelde zeldzaam slecht en heb gewonnen op karakter.”

De 24-jarige Joey de Kok, zoon van een biljartende vader en caféhouder, gaf zijn voetbalcarrière op een vroege leeftijd op voor een doorbraak als biljarter. In deze Masters ontpopte hij zich als één van de spaarzame Nederlandse talenten voor de toekomst. De aanleg heeft hij, de opleiding ligt in handen van de profbiljarter Jean Paul de Bruijn, sponsors zullen zich nu wel snel aandienen en de schare supporters keek woensdagmiddag tijdens zijn wedstrijd tegen Jaspers op het weer geopende terras van het eetcafé op groot scherm naar de verrichtingen van de dorpsheld. De setstanden (De Kok-Jaspers): 10-4 (7), 1-10 (7), 10-5 (10), 5-10 (3), 4-10 (3), gemiddeldes 1.392/1.071.

De enige vijfsetter uit de kwartfinales was de kroon op een mooie biljartmiddag. De andere drie wedstrijden eindigden in riante 3-0 scores met de partij van Ludo Kools tegen Barry van Beers als grote sensatie. Ludo Kools werd in het Nederlandse biljarten op slag een grootheid. Hij staat donderdag tegenover Jean van Erp. ,,Ik kan nu alleen maar winnen, daar ga ik me volledig voor geven.”

Barry van Beers: ,,Ik stootte aan het begin van de partij de pomerans van mijn keu kapot, moest met een ander topeind (bovenstuk van de keu) gaan spelen, dat ik niet vooraf had ingespeeld. Ik kon geen bal meer fatsoenlijk raken.” De setstanden (Barry van Beers-Ludo Kools): 3-10 (12), 5-10 (10), 3-10 (13), gemiddeldes 0.428/0.833.

Jean van Erp, de favoriet uit de streek, nam in een wedstrijd die alleen in de eerste set spannend was (9-9) revanche voor het verlies uit de voorronden tegen de coming-man Raymund Swertz. De twee clubmaats in het Nederlandse topteam van SIS Schoonmaak hielden elkaar in de eerste match in balans, in de herkansing was het verschil in moyennes en score opvallend. De setstanden (Swertz-Van Erp): 9-10 (5), 2-10 (5), 5-10 (6), gemiddeldes 1.067/1.875.

Raimond Burgman trof een tamme Martien van der Spoel tegenover zich en had er geen kind aan. De partij gaf een profspeler met een prachtig palmares te zien tegen een pure amateur die in de Masters ups en downs heeft. ,,Het was dit jaar helemaal niets”, bekende de aimabele Nijmegenaar. De winnaar, altijd gevreesd in finales van grote toernooien, finishte als een grote meneer: 10 noteren in 1 beurt voor Burgman. De setstanden (Van der Spoel-Burgman: 4-10 (4), 6-10 (9), 3-10 (1), gemiddeldes 1.076/2.142.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ton Smilde