Een visfileerbedrijf met een biljarttafel. Die vind je niet veel in Nederland. In Urk wel. Peter Gnodde (50) speelt er na werktijd er zeker een uur tot anderhalf uur op. Want de ondernemer heeft een doel gesteld: hoe ver kan ik komen met de klassieke spelsoorten? Op die vraag had hij al eerder een antwoord kunnen krijgen.
Op zijn twaalfde ging hij met zijn vader naar De Keet, daar huisde biljartvereniging Het Groene Laken. “Ik vond het leuk, had er ook gevoel voor. Kreeg les van Dolf Sluiter. Alleen maar libre, vond ik ook het mooiste. Op mijn 25e ben ik gepromoveerd naar de overgangsklasse.”
En dat levert een probleem op: er staan ook wedstrijden op zondag gepland. Urk en de dag des Heren, daar hoort de zondagsrust bij. “Voor mij betekende dat einde oefening wat het libre betreft. Ben ik overgestapt naar het driebanden. Vond ik niet veel aan, daardoor raakte ik na een jaar of vier de liefde voor het biljarten kwijt.”
Rond 2019 ging het toch weer kriebelen, ook te danken aan de biljarttafel die zijn vader destijds op zijn visfileerbedrijf had laten installeren. “Ik vroeg me af hoever ik nog zou kunnen komen. Dus ben ik weer begonnen. Les genomen bij Roij van Raaij. Het ging heel lekker.” Wat ook meetelde: “Op zondag spelen, daar stond ik anders in. Ik kon dat nu wel overeenkomen met mijn geweten, al hadden sommige leden van Het Groene Laken er wel wat moeite mee.”
Veel uren aan het libre en, later, 38/2 besteed. En nog altijd. Zijn moyennes zijn met sprongen omhoog gegaan. Kers op de taart was het winnen van het NK bandstoten, vorig jaar. “Ook te danken aan het opkrikken van mijn theoretische kennis. Via Roij, via YouTube.” Aangezien Peter wat niveau betreft zijn oude club is ontgroeid, is hij lid geworden van de Kamper Biljart Club (libre) en DOS in Hattem (kader).
Toch is hij niet verloren gegaan voor Het Groene Laken. Integendeel zelfs. Hij speelt er nog driebanden. Maar mooier nog: Peter heeft met zijn enthousiasme ervoor gezorgd dat negen jongens en één meisje ook de charme van het caramboles bij elkaar tikken hebben ontdekt. Te danken aan corona. “Was er niks te doen voor de jeugd, dus is mijn zoon gaan biljarten. Nu staat dat bij hem weer op een lager pitje, maar mij triggerde dat: zou de jeugd op Urk te porren zijn om dat ook te gaan doen? Ik heb geworven via de sociale media en DURF.” DURF is een succesvol IJslands model, die gemeentes helpt om op basis van wetenschappelijke inzichten duurzaam te werken aan gezonde en gelukkige jongeren. Peter: “Mooi dat die belangstelling er is. Dit past ook bij me, want ik ben heel sociaal en betrokken. Zo ben ik al dertig jaar coach van een voetbalteam in Urk.”
Een bedrijf runnen, zich met behulp van Roij van Raaij ontwikkelen tot een goede biljarter, de jeugd lesgeven: er ligt nogal wat op zijn bordje. “Ik doe het heel graag. En mijn vrouw staat er volledig achter, da’s natuurlijk heel belangrijk. Anders werkt het niet.”
Foto: Peter Gnodde