• 28 mei 2024 02:33

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Paul Brekelmans benoemd tot UMB arbiter

nov 15, 2021

Uit handen van Mr. Farouk Barki, de president van de wereldbond, kreeg Paul Brekelmans maandag de UMB badge als arbiter in de spelsoort driebanden. De 60-jarige Nederlander toonde zich verguld met zijn promotie, nadat hij vijf jaar Europees arbiter is geweest en al in vele internationale toernooien ervaring heeft opgedaan.

Hij is de derde Nederlander met de hoogste arbiterslicentie na Ad van den Brand, die al in 1991 werd benoemd, en Willem Hofman. De UMB heeft in Europa in totaal 19 UMB arbiters. De Belgische bond heeft met 7 referees het hoogste aantal, daarna volgen Duitsland, Frankrijk en Nederland met 3, Zwitserland met 2 en Spanje met 1.

Paul Brekelmans, die woont in Veldhoven, is lid van de KNBB sinds 1990 en slaagde in 2014 voor het examen als nationaal arbiter. Twee jaar later werd hij CEB arbiter en na vijf jaar, de minimale termijn om te promoveren, werd hij vandaag gehonoreerd als UMB scheidsrechter.

Paul Brekelmans heeft naast zijn arbiterscarrière vele verdiensten voor de biljartsport. Hij is sinds zeven jaar vice-voorzitter van de KNBB Sectie driebanden als opvolger van Santos Chocron. Nadat Bennie Deegens, zo’n twee jaar geleden, is gestopt als Sectievoorzitter, is Brekelmans interim voorzitter. Bij de World Cup in Veghel is Brekelmans arbiterscoördinator: de World Cup wordt gearbitreerd door 19 Nederlandse, zes Belgische en één Duitse referee.

Als internationaal arbiter heeft Brekelmans onder meer ervaring opgedaan tijdens de World Games in Polen, het WK junioren, acht World Cup toernooien, twee Europese kampioenschappen in Brandenburg en vele eredivisiepartijen in Nederland.

,,Ik ben er heel blij mee, want het voelt als een grote erkenning”, zei Paul Brekelmans. ,,Voor de komende tijd staat mijn programma nog niet vast, maar wel is al zeker dat ik op het Wereldkampioenschap in Sharm El Sheikh, Egypte, zal arbitreren en ook bij de World Cup die daar wordt gespeeld.”

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ton Smilde