• 13 juni 2024 16:32

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

NK Pool: Stuivertje wisselen tussen Ivar Saris en Jan van Lierop

dec 7, 2021

Het was een fijn poolweekend in de Distel in Roosendaal. De twee pooldisciplines die geen onderdeel waren van het Jumbo NK Pool in Berlicum (waar het 8-ball en 9-ball worden gespeeld, zij het dat dit event inmiddels is uitgesteld), vonden in het sinterklaasweekend plaats in de Distel. Met twee dagen lang de beste 16 spelers van Nederland- zij het wel met afwezigheid van Niels Feijen en Marc Bijsterbosch.

De 16 spelers voor beide events hadden zich twee weken geleden gekwalificeerd voor deze finaleronde, kwalificaties die waren gespeeld bij Njoy Poolcentrum en Biljart & poolcentrum de Distel.

Uiteindelijk kregen beide dagen dezelfde finalisten: Jan van Lierop en Ivar Saris. Beide spelers hadden zich door het 14.1 toernooi gewalst met zeer ruime overwinningen, en in de finale bleek Van Lierop ruimschoots de sterkste: 100-44.

Een dag later troffen beide titanen elkaar opnieuw in de finale van het 10-ball, ditmaal overigens na hard te moeten werken om er te komen. Zo had Jan van Lierop een zware opponent in de kwartfinale (Quinten Pongers, knappe 8-6 winst) en moest Ivar Saris in de halve finale tegen Joël Kartowikromo alles uit de kast halen: 8-7. Mogelijk omdat Jan van Lierop in die halve finale met een 8-0 winst op Chris Pronk wel heel overtuigend was, bovendien de titel in het 10-ball verdedigde, én ook de dag ervoor Ivar al had verslagen in het 14.1, noemde 68% van de kijkers van de livestream Van Lierop als favoriet. Maar de werkelijkheid bleek anders: Saris bleek met 8-5 de sterkste. En zo hadden beide mannen uiteindelijk dezelfde oogst: eenmaal goud, eenmaal zilver.

Dank aan alle betrokken vrijwilligers en de partners Biljart & poolcentrum de Distel, Iwan Simonis lakens, Aramith poolballen, De Nederlandse Loterij, OrangeForks Productions en JUMBO Supermarkten. En aan Stefan Osnabrug & Jean Paul Kievit voor het werkelijk prachtige fotomateriaal.

Tekst: KNBB
Foto Jan van Lierop: Stefan Osnabrug, banner finalisten 14.1: Jean Paul Kievit, foto Ivar Saris: Jean Paul Kievit