• 28 mei 2024 02:32

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Ludo Kools naar volgende ronde WK in Egypte

dec 9, 2021

Het Wereldkampioenschap driebanden in Sharm El Sheikh, Egypte, beleefde op de tweede dag al een sensatie. World Cup winnaar Semih Sayginer werd uitgeschakeld door twee outsiders. De andere favorieten, onder wie Dick Jaspers, zijn door naar de volgende ronde. Ook de Nederlandse Masters Ludo Kools plaatste zich, als tweede in zijn poule na Murat Naci Coklu.

De spanning was voelbaar in de biljartarena, niet één, maar een dubbele sensatie hing in de lucht. Torbjörn Blomdahl, de regerend wereldkampioen, lag onder vuur in de wedstrijd tegen de jonge Franse belofte Gwendal Maréchal. Maar ook Semih Sayginer, de World Cup winnaar vorige week in Sharm El Sheikh, balanceerde nog meer op de rand van de afgrond tegen de Egyptische outsider Riad Nady. Twee wereldsterren, wanhopig zoekend naar een reddingboei in het voortraject van het Wereldkampioenschap driebanden. De Zweedse, zesvoudige mondiale kampioen ontsnapte tegen Maréchal. De Turk, vier dagen geleden nog toegejuicht na zijn overwinning op Dick Jaspers in de World Cup, werd uitgeschakeld.

Hij verloor in zijn eerste wedstrijd van de Colombiaan Mauricio Gutierrez met 40-34 in 18 beurten. Het was een misstap van de meester, niet meer dan dat, zo dachten de toeschouwers en fans. Maar niets was minder waar. De Egyptenaar Riad Nady, de nummer 36 van de wereld, met een wildcard op dit WK gekomen, speelde de partij van zijn leven. Met een voorsprong van 30-20 in 16 beurten werd hij nog één keer bedreigd door Sayginer, die met series van 5 en 6 met 33-31 de leiding terugnam. Het werd 35-34 voor Nadi, 36-35 voor Sayginer en daarna gebeurde het onwaarschijnlijke: de Egyptische local hero ging met een slotserie van vijf, waarvan de voorlaatste miraculeus caramboleerde, door de finish. Het publiek juichte, Semih Sayginer was beroofd van een illusie. Hij had na de overwinning in de World Cup zo graag een gooi gedaan naar een tweede wereldtitel in zijn carrière.

Het bleek achteraf de enige, daverende verrassing, want Torbjörn Blomdahl kon wel ontsnappen aan Gwendal Maréchal, die een alles-of-niets wedstrijd speelde voor zijn eigen kansen en daarmee voor de uitschakeling van Blomdahl. Die coup, de aanval op de positie van de titelhouder, werd in het slot van de partij verijdeld. De zesvoudig wereldkampioen kwam terug uit een inzinking: Blomdahl won met 40-33 en blijft kansrijk in het toernooi, waar Sayginer zijn koffer mag pakken en met die ene, prachtige herinnering naar huis moet vertrekken.

Van de Nederlanders gaat Dick Jaspers door als poulewinnaar, Ludo Kools plaatste zich als tweede in de poule voor de knock-out fase.

Tekst: Frits Bakker