• 15 juli 2024 15:37

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Laatste carambole gemaakt? Biljartpoint zet de uitslag meteen online

jan 4, 2023

Steeds meer biljartbonden maken gebruik van Biljartpoint, ontwikkeld door Peter Rijckaert en destijds Geoffrey Molenschot. “Door het automatiseren van de uitslagen wordt veel werk uit handen genomen”, zegt Rijckaert (56). “Daardoor ben je ook sneller geïnformeerd. De biljarters vragen er ook om, want deze tijd is er ook naar.”

In Japan vindt een aardbeving plaats. Binnen een paar minuten is de hele wereld die een connectie heeft met internet daarvan op de hoogte. Pakweg twintig jaar geleden zou dat nieuws er uren, misschien wel een dag over doen om het zich in alle uithoeken te verspreiden. Bits en bytes hebben dat enorm versneld: we zijn er ook aan gewend geraakt.
Ook de biljartsport is daar in meegegaan, te danken aan Peter Rijckaert en destijds Geoffrey Molenschot. Rond 2005 voelden deze biljarters een gemis. “Uitslagen van wedstrijden kwamen terecht in een boekje, uitgegeven door het district. Voordat het op de deurmat viel, waren we al bijna een maand verder. In onze ogen was dat te laat: je wil na een wedstrijd meteen weten waar je aan toe bent. Wat hebben onze tegenstanders gedaan? Op welke plaats staan we in de rangschikking?”
De oplossing was niet zo moeilijk. “Uitslagen en standen zou je online moeten kunnen volgen, dus hebben we een website gebouwd.” De proef werd genomen in het district Tilburg, waar Rijckaert tot voor vijf jaar geleden woonde. “In mei 2007 zijn we van start gegaan, toen voerde onze wedstrijdleider Ton van Gestel voor de eerste keer de uitslagen in. Binnen vier maanden, daarna ging de nieuwe competitie van start, hebben we Biljartpoint in het district uitgerold. Moesten de teamleiders dat doen. We hebben dus niet voor de wedstrijdleiders gekozen: die hebben al genoeg op hun bordje. Bestaat de kans dat het wordt vergeten. Met de teamleiders was afgesproken om het zo snel mogelijk te doen. Dan sorteert Biljartpoint het meeste effect. Dat werkte ook goed. Immers, ze hebben er zelf ook baat bij.”

Het bleef niet bij het invoeren van uitslagen. “Uiteindelijk kwamen er vanuit leden vragen of er meer mogelijk was, dus inzoomen op individueel niveau. Dat hebben we opgepakt. Er zijn dus functies toegevoegd. Moet je denken aan wie de beste of de slechtste speler is, wie de hoogste serie heeft gemaakt.” Wat al snel werd gewaardeerd: Biljartpoint nam heel wat werk uit handen. En dat zong zich rond. “District Dongen en de Maas en Waalse Biljart Bond waren de eerste die aan de bel trokken: kunnen we meedoen, wat kost dat? Nooit over nagedacht dat het buiten Tilburg zou worden gebruikt. Dus hebben we er een bedrijfje van gemaakt. Doen we naast ons reguliere werk.”

Meer en meer districten kochten een abonnement. In 2014 besloot ook de KNBB zich aan te sluiten. “Als de bond je omarmt, is dat een groot compliment.” En een visitekaartje plus, natuurlijk. “Inderdaad, al zijn er nog genoeg districten die het toch op hun eigen manier doen.”
Wat in de digitale wereld vandaag nieuw is, is morgen weer voorbijgestreefd door een betere applicatie. Zo vergaat het ook Biljartpoint. “We breiden nog steeds uit met modificaties om de service te verbeteren”, die vijf jaar geleden zijn woonplaats Tilburg verruilde voor Ede. “Sinds januari hebben we biljartscorebord aan toegevoegd. Dan wordt de uitslag na de laatste carambole meteen doorgestuurd naar Biljartpoint. Volledig geautomatiseerd. Dus meteen up-to-date, bovendien is de kans op fouten uitgesloten. Ook kun je daarin het wedstrijdverloop op beurtniveau terugzien.”
Veel districten in Nederland hebben Biljartpoint omarmd. “We zorgen voor maatwerk. Er zijn op dit moment maar liefst zeventig manieren om punten te tellen, elk district shopt daarin. Daar houden we rekening mee als de software wordt samengesteld.” Je zou denken: dit is ook heel interessant voor het buitenland. Dat is niet echt het geval, zegt Peter. “Heeft alles te maken met aantal leden dat aangesloten is bij een biljartbond. De KNBB bestaat uit ca 16.000 leden. De Belgische biljartbond bestaat bv uit ca 2000 leden. En sinds 2018 maakt ook de eerste biljartbond uit Duitsland gebruik van Biljartpoint. Biljartpoint is er dus voor elke biljartbond ongeacht het aantal leden, maar ook voor de onderlinge clubcompetitie.

Het team van Biljartpoint wenst u en uw naasten een vrolijke feestdagen en een voorspoedig en bovenal een gezond 2023 toe.

 

<foto> Peter Rijckaert