• 13 juni 2024 16:13

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

KNBB biljartclub De Peel: circa 20 leden en 4 locaties

jul 29, 2021

Waarschijnlijk uniek in Nederland maar niet iets om blij mee te zijn. Biljartclub De Peel werd in 1983 in het Limburgse dorp Ysselsteyn opgericht. Men stapte in 1994 over naar Deurne-Zeilberg (N-Br) omdat Pieter en Willy Martens daar bij hun uitgaanscentrum Apollo met De Tapperij een biljartzaal openden met 2 matchtafels, drie kleine biljarts en 2 pooltafels.

Er speelden na verloop van tijd topteams eredivisie, driebanden groot met als paradepaardje 1e divisie, kaderteams en districtsteams. Enkele bekende namen uit die tijd: René Dericks, Wiljan van den Heuvel, Thomas Nockemann, Dave van Geel, Arno Figge (R.I.P.) en Paul Goelen (R.I.P.). Vele toppers kwamen op bezoek op de Verhoeven biljarts: Raymond Ceulemans, Dick Jaspers, Frédéric Caudron, Jean-Paul de Bruijn etc. De horeaondernemers Martens overleden echter en na verloop van tijd verhuisde de vereniging naar sportcentrum Ames te Deurne. Twee matchtafels en twee 2.30 ‘ers gingen mee. Enkele jaren terug liep ook daar het avontuur ten einde en koos men noodgedwongen diverse locaties om te kunnen biljarten.

Er staan in Deurne e.o. meerdere biljarts maar ofwel 2.10 ofwel slechts 1 tafel. Driebanden groot ging naar café-biljartzaal Van Tienen in Tegelen en inmiddels speelt men bij ’t Viltje in Bakel. Het kaderteam heeft gemeenschapshuis De Smelehof als thuisbasis in Ysselsteyn. In dezelfde plaats zijn ook de libreteams in de C klasse Venlo bij café-restaurant actief. De 2 driebandenteams in de B-klasse vonden onderdak bij buurthuis De Houtenhoek in Deurne maar keerden in 2020 terug op het oude nest in Deurne-Zeilberg. Daar zwaait Mario Martens, zoon van Pieter en Willy, de scepter in wat tegenwoordig De Kroeg heet. Daar staat nog altijd 1 Verhoeven biljart van 2.30-1.15. Ondanks dat dit Brabant is speelt men in het Limburgse district Venlo. Bij De Kroeg zijn ook de vereningen ONA en Poedelvrees (Deurnese Biljartbond) actief.

De foto is gisteren gemaakt in De Kroeg te Deurne-Zeilberg.