• 13 juni 2024 15:02

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Jean Mailleur wint Open Nederlandse Kampioenschappen Rolstoelbiljarten

nov 25, 2021

Op zondag 14 november pakte Jean Mailleur in De Hazelaar te Rosmalen de titel bij de Open Nederlandse Kampioenschappen Rolstoelbiljarten libre. Dat de Belg uit Stabroek  zijn mobiliteit grotendeels heeft moeten inleveren is heel vervelend. Tegelijkertijd heeft het de 59-jarige biljarter op sportief vlak ook veel gebracht.

Zij oudere broers biljartten in hun stamcafé. Het was dan ook logisch dat Jean er ook mee in aanraking kwam. Hij had er enig talent voor, zo bleek. Hij sloot zich aan bij verschillende biljartverenigingen, onder meer eentje in Putte. Op de grens van België en Nederland, maar gelegen op Belgisch grondgebied. Ze mochten toch meespelen voor de KNBB.  Aardige bijkomstigheid: Jean kon daardoor zowel in België als Nederland meedoen aan wedstrijden.

1998 is een rot jaar voor hem. “Ik kreeg toen de diagnose multiple sclerose, MS. De spierspanning wordt minder, ik was in eerste instantie aangewezen op een wandelstok. Ik kon dus nog staand biljarten.Maar na de diagnose van een verdikte hartspier(2014) ging dat niet meer, ben ik in een rolstoel terechtgekomen.” Vanuit een zittende positie de caramboles bij elkaar tikken, is een heel lastig verhaal. “Voor het inschatten hoe een bal moet worden gestoten, moet je boven het biljart hangen. Dan zie je het hele plaatje in perspectief. Dat kon dus niet meer, ik zag alleen de ballen vanaf opzij. Mijn moyenne duikelde. Ja, dat was behoorlijk frustrerend.” Daar kwam nog bij: “Vanuit een rolstoel zijn sommige stoten knap lastig. Vooral als de bal een de band ligt, of in het midden.”

Hoe dan ook, Jean heeft met de nodige inspanningen zijn weg gevonden in het rolstoelbiljarten. “Hoe meer ervaring, des te beter. Mijn gemiddelde stijgt weer een beetje, zit nu rond de twee.” In een rolstoel zitten, is geen pretje. Toch heeft het hem op sportief vlak veel gebracht. “Zonder rolstoel was ik niet echt  een topper, in Rosmalen heb ik voor de vierde keer de Open Nederlandse Kampioenschappen gewonnen.” Eerder gebeurde dat in Kerkrade (driebanden),  Maaskantje (libre) en Terneuzen (libre).

In Rosmalen, waar naast Nederlanders, twee Belgen en een Turk elkaar bekampten, ging het de Belg voor de wind. “In mijn eerste partij deed ik veel zelfvertrouwen op, had ik twaalf beurten de 44 caramboles bij elkaar getikt.” Daarna werd elke tegenstander, waaronder zijn teammaat bij Delta Zuidwest, René Van Welde, verslagen. Dik verdiend de titel opgeëist dus. Een kampioenschap waarin ook Rudy Rousseau een rol speelde, al was hij er in Rosmalen niet bij. “Rudy is een goede maat van me. Die maakt momenteel een heel lastige tijd door. Aan hem heb ik mijn titel opgedragen.”

Naast een NK is er ook een EK. Daar kan hij niet naartoe. “Ik heb weliswaar het NK gewonnen, maar ben een Belg. Dat is jammer.” Maar in België zou hij toch ook de titel kunnen pakken?  “Dat is gans onmogelijk. We hebben een topper, Johan Grimon, die is niet te verslaan. En ook Stefan Neyens is moeilijk te kloppen. En in ons land moeten alle biljarters evenveel punten maken. Dus heb je tegen toppers geen schijn van kans .Wel als het moyenne wordt toegepast.”

Het is niet anders. Jean, die ook aan reguliere competities meedoet, staat er niet te veel bij stil. “Ik haal veel plezier uit de sport. En wat ik eigenlijk nog het mooiste vind: de onderlinge band tussen de rolstoelbiljarters is heel sterk. Het is heel vriendschappelijk, er is geen haat en nijd. In een gewone competitie maak je dat soms wel mee.”

Een sportief en gezellig maar zeker ook competitief kampioenschap, dat uiteindelijk een podium kende met Jean Mailleur (1e), Jan Versprille (2e) en Murat Gercek (3e). Namens KNBB Vereniging Carambole was portefeuillehouder breedtesport Piet Verschure aanwezig. Hij verrichtte de prijsuitreiking

Foto Jan Rosmulder