• 28 mei 2024 01:59

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Interview met Fred Breeuwsma van Biljartschool.nl: ‘Ik hoop dat iemand het wil voortzetten’

mei 14, 2024

Maandagavond 22 april vond in Biljartschool.nl de laatste officiële wedstrijd plaats. Op 1 juli gaat de zaal in Assen sluiten. “Het was een geweldige tijd”, zegt eigenaar Fred Breeuwsma, “en het gaat me aan het hart. Fysiek ongemak laat niet meer toe om ermee door te gaan.”

Een biljartlocatie overnemen, de grondslag daartoe werd in 1998 gelegd. “Ik had altijd gevoetbald. Op leeftijd geraakt, mee gestopt. Zoek je een andere leuke bezigheid. Werd dus biljarten, dat kun je altijd blijven doen. Dat deed ik in een kroeg in mijn toenmalige woonplaats Slochteren”, vertelt de 64-jarige uitbater. “In eerste instantie puur voor de aardigheid, uiteindelijk wilden ik en een maatje van me beter worden. Kregen we van biljartfabrikant Bierling De Schepper het advies om het dertig kilometer verderop te zoeken. In Assen, bij het biljartcentrum van Freddy en Diny Davids.”

Zo gezegd, zo gedaan. Davids werd hun leermeester, bracht de fijne kneepjes van het libre en later het driebanden bij. Een jaar later, in 1999, stond Fred Breeuwsma aan de wieg van een nieuwe club: Biljartschool Freddy Davids. “We hebben het serieus opgepakt en ons ingeschreven voor de competitie.”

In 2016 gaven Fred en zijn vrouw José hun leven een fikse wending: het echtpaar nam de biljartlocatie en de winkel voor biljartmateriaal over. Ze kochten het woonhuis en huurden de biljartzaal. Een tijdje later kochten ze ook de zaal.  “Freddy had al een keer door laten schemeren dat hij voortijdig met pensioen zou gaan. Dat is wat eerder geworden dan gepland, anders was ik er niet ingestapt. Immers, ik was toen ook al aardig richting AOW.”

Helemaal blanco is Fred er niet aan begonnen. “Ik heb verschillende horecabedrijven in eigendom gehad. Ik weet wat erbij komt kijken.” José werd zijn rechterhand. “Bij toernooien stond mijn vrouw in de keuken en achter de bar, ze hield de cijfers bij. ”Sinds anderhalf jaar is die bemoeienis minder, maar de boekhouding doet ze nog steeds”.

Een nieuwe eigenaar, het zorgt dikwijls voor een wat ander elan. “We hebben ingestoken op de uitstraling. En zorgen voor kwaliteit. Na wedstrijden altijd de lakens schoonmaken, stofzuigen. Op tijd vervangen, net als de ballen. Ook de materialen in onze biljartwinkel hebben we op een hoger niveau gebracht. Vooral met de keus.” En, wat heeft het opgeleverd? “Veel waardering. Dat doet je goed. We hebben hier een prachtige tijd gehad.”

Liever had Fred er niet mee willen stoppen. “Ik heb heel veel last van artrose. Dat is knap vervelend als je achter de bar staat. Komt nog bij: toen mijn vader na heel hard werken eindelijk met pensioen ging, heeft hij daar maar kort van kunnen genieten. Dat hoop ik voor te zijn. Dus rustiger aan doen. Biljarten, met ons bootje het water op.” Maar helemaal van de radar verdwijnen gebeurt niet. “De biljartwinkel houd ik aan. Hoogstwaarschijnlijk op een andere locatie.” Want Biljartschool.nl en het woonhuis staan te koop. “Het mooiste zou zijn als we iemand vinden die het voort wil zetten.”

Half april is er al een voorschot genomen op het afscheid. Had de biljartclub een avondje voor Fred en José op touw gezet. “Een enorme verrassing,  ik wist van niks.” Zelfs Jean Paul de Bruijn was helemaal vanuit Zeeland naar de hoofdstad van Drenthe gekomen. “Hebben we leren kennen bij een NK Bandstoten in Groningen. Jean Paul werd kampioen, zijn hebben bij ons gelogeerd. Zijn vrienden geworden.” Ook dat heeft die switch dus opgeleverd: kameraadschap. Ook goud waard in je leven.

Foto: Biljartschool.nl