• 12 juli 2024 06:48

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Interview Harry Mathijssen: ‘Of Jumbo na 2024 afhaakt? We weten het nog niet’

okt 17, 2023

Van 22 tot en me 28 oktober zal Harry Mathijssen zich als salesman weinig kunnen bemoeien met Eureka Billard, zijn broer Ton en zoon Kas zullen de zaken in Berlicum moeten behartigen. Dan is de Brabander druk als toernooidirecteur – al vindt hij dat woord dat aan zijn functie wordt wat al te sterk aangezet – met de UMB World Cup in Veghel. Dat staat als een huis, toch wacht er na 2024 waarschijnlijk nog een flinke uitdaging.

Harry had een goede baan als vertegenwoordiger in de cosmetica, maar toen zijn vader ongeveer dertig jaar geleden met pensioen ging en hem voorlegde om Eureka Billard, dat dateert van 1897, over te nemen stemde hij toe. Al die kilometers vreten, in de files staan. Bovendien was hij toe aan een nieuwe uitdaging.

In de sales is zichtbaar zijn heel belangrijk. In 2002 zocht Harry contact met Stichting Driebanden Nederland (SDN) met de vraag: Mogen wij onze Eureka biljarts plaatsen voor de KNBB Masters? Daar kwam een positief antwoord op. “En dat doen we dus nog altijd. Supplier van de KNBB, dat is heel mooie reclame. Je bent een uithangbord.”

Willie Minkels was de spin in het web van SDN. In 2005 nam hij afscheid. “Toen kwam de organisatie van de KNBB Masters iedere keer bij een andere organisatie terecht. Dat zag je terug in de kwaliteit. In 2013 ging het mis in Zevenbergen. Omroep Brabant was erbij, maakte er een item van waarbij het biljarten op een schandalige manier werd gepresenteerd. Toen zijn Ad Smout, destijds de eigenaar van De Biljart Ballen, en ik bij elkaar gaan zitten: hoe kunnen we dit zó oppakken dat de KNBB Masters weer succesvol en aansprekend wordt? We hadden daar ideeën over, hebben besloten om de organisatie volledig in eigen hand te nemen met goedkeuring van de sectie driebanden van de KNBB.” Stichting Biljart Evenementen Nederland (BEN) werd in het leven geroepen.

We moeten van het oubollige imago van biljarten af, wisten Smout en Mathijssen. “Dus hebben we geïnvesteerd in equipment, want het moest professioneler. Ledboarding, televisies, aankleding. En de Masters weer zó organiseren dat stichting BEN goed kon doorpakken. En het heeft gewerkt, ook te danken aan alle sponsoren.” Meevaller: Eureka Billard heeft nogal wat vierkante meters. “We hadden ruimte over, daar slaan we alle equipment op. Hoeft er ook geen huur te worden betaald.”

Op 22 oktober staat aan de Noordkade in Veghel weer alles in het teken van het driebanden. “We gaan het weer op en top organiseren, de draaiboeken liggen klaar. En we verwachten weer veel belangstelling. Niet voor niets staan er al een aantal jaren tribunes met zo’n 550 stoelen. Vrijdag en zaterdag is het steevast uitverkocht. Dan doe je toch iets goeds.”

Inmiddels is de organisatie veranderd: vanwege gezondheidsredenen is Ad Smout gestopt. Hij is opgevolgd door Laurens, de zoon van Harry, Henny Wezenbeek en Gerard ten Loohuis en een groot aantal vrijwilligers. Het fundament van stichting BEN is dus steviger geworden. Tegelijkertijd ligt er wel een gevaar op de loer: wat doet Jumbo?  De in Veghel gevestigde supermarktketen is hoofdsponsor, is dus een belangrijke poot onder stichting BEN.  De kans dat die wegvalt is reëel. Immers, er wordt een nieuw marketingbeleid gevoerd: meer aandacht voor de corebusiness, minder voor sportsponsoring. Zo gaan de wieler- en schaatsploeg Jumbo – Visma in 2024 uit elkaar. Harry: “Wat het voor ons betekent, weten we nog niet. Wij hebben in ieder geval een overeenkomst tot en met 2024. Afhaken zou jammer zijn, want de eerste sportsponsoring van Jumbo in 2020 was biljarten. We gaan er in ieder geval dit jaar nog over in gesprek.” Maar wat als de hoofdsponsor verdwijnt? “Dat zou jammer zijn, maar we zijn niet helemaal afhankelijk van Jumbo. We hebben gelukkig veel sponsoren, en zijn altijd op zoek naar meer goede sponsors. Dat dan een nieuw boegbeeld nodig is, is duidelijk.”

Natuurlijk kunt u de UMB Veghel World Cup live volgen via www.afreecatv.com

<c> Vlnr Harry en  Laurens Mathijssen, Henny Wezenbeek en Gerard ten Loohuis <Foto> Ton Smilde