• 28 mei 2024 02:42

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Innovatieve The Duke Challenge drie dagen driebanden op absoluut topniveau

jan 22, 2021
Ton Smilde

Dat driebanden internationaal in de lift zit, is geen geheim. De opkomst in Azië biedt ongekende mogelijkheden, financieel/voor de spelers en ook wat betreft tv en online exposure.

Maar ook in Europa, en zeker ook in Nederland, zitten we niet stil! Met het opzetten van de volledig coronaproof The Duke Challenge was de wereldtop niet alleen aanwezig in Nistelrode, maar ook drie dagen lang live te zien op Ziggo Sport. Een unicum! Liefst 218.000 kijkers keken er naar dag 1 van de uitzendingen – en dat terwijl uiteindelijke winnaar Dick Jaspers nog niet eens in actie was gekomen.

Dick Jaspers, de man die al sinds mensenheugenis aan de internationale top staat. De man ook die bekend staat om zijn bedachtzaamheid, in het verleden ook wel om zijn langzame spel. Hoe zou de Nederlandse nummer 1 van de wereld omgaan met het spectaculaire, snelle format van korte setjes, geen gelijkmakende beurt, maximaal 30 seconden per stoot én geen time-outs?

Het antwoord was in één woord: Geweldig. In zijn frisse outfit en op witte gympies raasde Jaspers als een wervelwind door het toernooi. In de openingspartij moest hij nog een beslissende vijfde set spelen tegen de sterke Roland Forthomme – en wist hij die te winnen in 1 beurt. (!) Vervolgens raasde hij in de kwartfinale voorbij Murat Naci Coklu. En in de kraker tegen Torbjörn Blomdahl in de halve finale won hij de drie sets in slechts zeven beurten (!), zijn geweldige opponent en de regerend wereldkampioen kansloos achterlatend.

Dat het snelle format niet betekent dat de geluksfactor nu ineens ongekend hoog zou zijn, bleek wel, want in de finale stonden gewoon de nummers 1 en 2 van de wereld tegen elkaar: Dick Jaspers en Italiaanse maestro Marco Zanetti. Wat dit format wél betekent: je mag simpelweg niet missen, iedere fout kan direct worden afgestraft.

En missen deed Dick Jaspers dit toernooi nauwelijks, ook niet in de finale. ‘Dick de Diesel’, zoals Ziggo Sport-commentator Bert van Manen met grote bewondering sprak over ’s werelds beste, liet niets heel van zijn mentaal toch zeer sterke opponent. The Duke Challenge kreeg hiermee zijn gewenste winnaar, en eentje die het talrijke tv-publiek toesprak dat met dit spectaculaire format, bij uitstek geschikt voor tv-kijkers door de constante spanning, het driebanden in Nederland wel eens een geweldige sprong voorwaarts zou kunnen geven.

Complimenten aan de organisatie van Biljart Evenementen Nederland, die in samenwerking met KNBB, NOC*NSF en hoofdsponsor JUMBO de moed had om in deze moeilijke coronatijden te kijken wat er wél mogelijk zou zijn – en uiteindelijk werd beloond met het meest spectaculaire event wat het biljarten zich maar had kunnen wensen.

Tekst KNBB

Foto Ton Smilde