• 15 juli 2024 15:39

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

In Castricum staat biljarten voortaan volop in de spotlights

okt 28, 2021

In een pand op een industrieterrein. En ook nog eens op een verdieping. Zichtbaar waren de biljartverenigingen in Castricum niet. Maar dat is per 1 oktober 2019 veranderd, nu huist de club in het midden van de samenleving. In een gebouw, beheerd door Stichting Buurt en Biljartcentrum Castricum, dat meer biedt dat keu en caramboles. Ook daardoor komt de biljartsport meer in beeld.

Verlengen we het vijfjarige huurcontract? Dat  vroeg het bestuur van de in 1982 opgerichte biljartvereniging Castricum, die samen met de bridgeclub zijn domicilie had in een bedrijfspand aan de Stetweg in Bakkum, zich  in 2015 af. “De huren stegen alleen maar”, zegt Hans Molenaar, secretaris van de stichting, “en het gebouw was slecht geïsoleerd. Ook die kosten liepen op. En het sanitair was verouderd. Weliswaar hadden we een traplift, maar veel leden zijn al wat ouder en vinden het prettiger ze die trap niet hoeven te nemen. Komt nog bij: stel dat de verhuurder wilde verkopen? Waar blijven wij dan?”

In die tijd liep in Castricum een andere discussie: wat doen we met de voormalige school aan de Van Speykkade? De gemeente wilde die verkopen aan een projectontwikkelaar om er een gebouw voor mensen met dementie laten bouwen. De buurt kwam er op tegen, gezien de grootte van het project. Tevens zou de speeltuin naast het gebouw verdwijnen. De lokale politiek was gevoelig voor de kritiek: de school moest een andere, sociale invulling, krijgen. “Daar zijn we op ingesprongen. Wij, de biljarters en de bridgers, wilden dat wel ontwikkelen. Met name van de VVD kregen we daar steun voor. Hun argument: de biljartclub heeft altijd zijn eigen broek opgehouden, nooit om subsidie gevraagd. Financieel was onze huishouding helemaal in orde: we konden het aan.”

De buurt kon zich helemaal vinden in de plannen. Met één restrictie: het moest geen walhalla worden voor louter liefhebbers van het groene laken en de liefhebbers van de 52 kaarten. Multifunctioneel dus. “Dat wilden we zelf ook. Het gebouw zou groot genoeg zijn om meer verenigingen onder te brengen. Het mooie is dat je dan in elkaars keuken kunt kijken. Zichtbaar zijn, dat is zo belangrijk. Bovendien levert dat natuurlijk huurpenningen op.”

De stichting sloot een hypotheek af: de bouw kon in januari 2019 beginnen en is in oktober dat jaar afgerond. “Het bestaat uit drie ruimtes. Zelf hebben we er eentje met zeven biljarts, drie meer dan op de vorige locatie. De peuterspeelzaal is bij ons ingetrokken, Stichting Welzijn Castricum houdt er zijn peutercafé. In de voorste zaal zit een praktijk voor het coachen van kinderen, de achterste zaal is multifunctioneel: schaken, bridgen, workshops schilderen, activiteiten voor de senioren in Castricum, vergaderen.” Uiteraard is er een bar. “Die is natuurlijk het kloppend hart, daar komt alles bij elkaar.”

Bij de bouw stond duurzaamheid centraal. “Dat is zo ver mogelijk doorgevoerd. We hebben een warmtepomp, er liggen zonnepanelen op het dak. Er staat een nul op onze energiemeter.” Met trots: “Ik denk dat dit een van de het mooiste biljartcentra van Noord-Holland is.”

De verhuizing heeft het biljarten een boost gegeven voor de aangesloten verenigingen: B.V. WIK, BV Onder Ons Castricum en BV ’t Stetje, Biljartclub Akersloot, BVO Castricum en een driebandclub. Per 1 januari 2021 zijn de bestaande verenigingen opgegaan in de nieuwe vereniging Biljartvereniging Castricum. “Alles bij elkaar zijn er tegen de tweehonderd leden. Er is dus altijd reuring. Zien biljarten, doet biljarten. Het ledenaantal neemt toe.” Kortom? “Die verhuizing heeft uitstekend uitgepakt.