• 28 mei 2024 02:06

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

‘Ik werk met een computerprogramma uit het stenen tijdperk’

mei 9, 2022

Aad Rispens biljart op een bescheiden niveau. Maar de inwoner van Heijningen is als wedstrijdleider van Gewest Zuid-Nederland afdeling 1 nagenoeg onmisbaar. “Ik heb er lol in regelen, zodat de biljartteams hun wedstrijden kunnen spelen.”

Pa Rispens ging in Rotterdam regelmatig naar zijn club om een potje te biljarten. Ook was hij arbiter. Zijn zoon Aad (58) is in zijn voetsporen getreden. Sterker nog: sinds 1998 is de elektricien wedstrijdleider. “Ze zochten in het toenmalige district West-Brabant nog iemand”, zegt Aad. “Er zat een lokkertje aan vast: het was maar voor een jaar… Maar ik doe het nog altijd met heel veel plezier, hoor. Dingen regelen, zodat een ander zijn wedstrijden kan spelen: daar beleef ik lol aan.” Vier jaar geleden kwam daar nog wat bij: wedstrijdleider Gewest Zuid-Nederland afdeling 1. Daartoe behoren Midden- en West-Brabant en Delta Zuidwest. Hiervoor regelt hij de gewestelijke finales voor teams en persoonlijke kampioenschappen. “Inderdaad, er gaan behoorlijk wat uren inzitten. Of dat mijn relatie in weg zit? Helemaal niet, mijn vrouw en dochters zijn gek van muziek maken. Heb ik niks mee, dus iedereen blij.”

Computers hebben al jaren een flatscreen. Aad heeft er nog eentje thuis staan met bak erachter, uit de jaren dat die technologie de kinderschoenen maar amper ontgroeid was. “Nee, die staat er niet voor de sier. Daar maak ik mijn wedstrijdschema’s op. Dat gebeurt dus op een ouderwetse manier, met MS-DOS. Uit het stenen tijdperk, maar het werkt perfect.” Op niet zo’n lange termijn gaat het oudje toch de deur uit. “De KNBB laat een nieuw programma ontwikkelen, waarvan alle disciplines gebruik kunnen maken. Mijn programma is alleen voor het maken van speelschema’s libre en driebanden.”

Aad staat in nauw contact met de KNBB. Met de wedstrijdplanning, het doorgeven van de uitslagen aan ‘Nieuwegein’. Maar er is een tijd geweest dat de bond er niet meer toe deed. “De KNBB zat in geldnood. Of de biljartclubs 50 gulden per lid wilden betalen om dat probleem te tackelen. Daar zijn ze in dit district mee akkoord gegaan. Maar daarna werd er nog eens een bijdrage gevraagd en was de maat vol.” De clubs stapten er uit, gingen verder onder de noemer van de Nederlandse Biljart Federatie. Aad regelde ook daar de competitiewedstrijden. Maar na zo’n zeven jaar was dat voorbij. “Het aantal teams liep terug, daardoor moesten ze steeds verder gaan reizen. Dat zagen ze niet zitten, dus hebben ze zich weer aangesloten bij de bond.”

Aad, die zelf regelmatig in de C3-klasse de caramboles bij elkaar probeert te tikken,  maakt in samenspraak de kalender op voor de teamcompetitie in West-Brabant. “Vóór 1 juni moeten de biljartclubs zich hebben ingeschreven voor de competities libre en driebanden. Daarna begint het puzzelen aan de schema’s, waarbij ik hulp krijg van Peter van Dongen. En van dat ouderwetse computerprogramma, natuurlijk. Dan is het aanpoten, want op 15 juli moet alles op Biljartpoint staan. Ben je een dag te laat, dan wordt er gebeld. Ja, ze zijn allemaal nieuwsgierig hoe ze zijn ingedeeld.”

Rond 180 teams komen dit seizoen tegen elkaar in het strijdperk in het district West-Brabant . Dat zijn er wel eens meer geweest. “Heeft volgens mij alles te maken met corona”, zegt Aad. “Sommige biljarters vertrouwen het kennelijk nog niet helemaal, dus laten ze een seizoen aan zich voorbij gaan. Maar dat trekt wel weer bij.”

Voorlopig gaat hij nog door met regelen. “Zoals gezegd: ik vind het leuk. En het wordt meestal goed gewaardeerd. Soms krijg je kritiek over een bepaalde indeling.  Zeg ik: ‘Je mag het overnemen, hoor.’ Dan zijn ze stil.”

 

Foto: Aad Rispens