• 13 juni 2024 16:52

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Harry Mathijssen blijft hopen op World Cup

jun 26, 2020

De illusie van een World Cup in Veghel over precies 18 weken is nog niet opgegeven. Harry Mathijssen van de organiserende stichting BEN blijft na een onderhoud met UMB president Farouk Barki hopen op een klein wonder. De Nederlander sprak de voorzitter van de wereldbond deze morgen: ,,Ik zie nog wel kansen, maar heel veel hoop kon hij ons niet geven”, aldus Mathijssen. ,,Het hangt allemaal af van de Europese situatie met de grenzen, of we bijvoorbeeld vanuit en naar Turkije mogen vliegen, de lockdowns in de nog altijd getroffen landen en de zorgelijke toestanden in Amerika, Colombia, Mexico en andere landen waar spelers vandaan moeten komen.”

De World Cup staat op de UMB kalender van 25 tot en met 31 oktober en heeft nog niet de toevoeging ‘gecancelled’ gekregen, zoals de World Cup in Guri (6-12 juli), het WK landenteams in Viersen (27-30 augustus) en het McCreery toernooi in USA (11-17 oktober). De beslissing voor de World Cup in Veghel zal over enkele weken vallen, omdat de inschrijving eind juli opent. Harry Mathijssen: ,,Mister Barki heeft me op het mondiale belang gewezen: alle spelers in de wereld moeten kans hebben om mee te doen, omdat er belangrijke rankingpunten te verdienen zijn.”

De WK’s driebanden individueel, die voor oktober op de kalender stonden (WK senioren, junioren en dames) zijn enkele weken geleden uitgesteld en verplaatst naar Turkije in januari 2021. De LGU Cup in Seoul, gepland van 8-11 september, staat nog open op de kalender.

Harry Mathijssen en mede-organisator Ad Smout hebben zich eventueel bij de UMB gemeld voor een ander groot evenement. ,,We hebben tegen Mr. Barki gezegd dat we heel graag in 2020 nog een toernooi willen organiseren als de World Cup niet doorgaat. Ik denk bijvoorbeeld aan de Continental Cup in december, of een open toernooi zoals in Lausanne. Wij hebben de sponsors, de Nederlandse bond staat achter ons en de UMB weet dat we klaarstaan om iets moois te organiseren.”

Achter de schermen wordt nog uitgegaan van de World Cup in Veghel. De KNBB heeft inmiddels een wildcard vergeven aan Barry van Beers. De organisatie zelf wees vandaag, dinsdag, de wildcard toe aan Jeffrey Jorissen. De Hagenaar blonk uit in de nationale competitie, is een jonge speler met veel progressie en onderscheidde zich onder andere in de World Cup in Veghel van vorig jaar. Jorissen is superblij met zijn eerste wildcard voor een World Cup.

,,Het is een beloning voor mijn resultaten en progressie”, vindt Jorissen. ,,Voor het eerst mocht ik ook een WK spelen, maar helaas ging het toernooi in Viersen, waar ik voor Nederland zou spelen, niet door. Dat was een grote teleurstelling. Ik heb onder andere World Cups gespeeld in Egypte (2 keer), Antwerpen, Sluiskil (2 keer) en mijn laatste vorig jaar in Veghel. Maar nog nooit een hoofdtoernooi

Bron: Harry Mathijssen
Foto: Ton Smilde