• 10 april 2024 11:08

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Grand Prix Rosmalen start met 136 deelnemers

jul 26, 2020

Het deelnemersveld van de Grand Prix in Rosmalen is net voor de sluiting opgelopen naar 136: dat is een absoluut record in de historie van de Grand Prix toernooien in Nederland. Bekendste spelers die een come-back maken zijn Ben Velthuis en Gerwin Valentijn. Hans de Bruin waagt zich aan een opsomming van nieuwkomers, oude glorie en opvallende namen.

Het is kwart voor twaalf zaterdagavond, de klok van Hans de Bruin tikt langzaam naar het sluitingsuur van de Grand Prix in Rosmalen (17-29 augustus) en in het kleine kamertje hangt al een serene nachtrust. Het schema voor de 135 spelers in die eerste Grand Prix in de nieuwe cyclus, een absoluut record in de historie, ligt panklaar. De vermaarde cijferaar van de KNBB Sectie Driebanden kijkt en klinkt als een tevreden mens. ,,Zo veel spelers hebben we nog nooit gehad in een Grand Prix.’’ Hij begint met de opsomming van nieuwe spelers, bekende spelers van vroeger, een onbekende Zuid-Europeaan, de jongste speler, Bradley Roeten (22), de oudste, Puck van Aart (77), de gemiddelde leeftijd van 45 jaar en 10 maanden. En dan gaat de telefoon, om vijf voor twaalf. ,,Kan ik nog meedoen?’’

Ja vooruit dan: René Kuijstermans, uit Roosendaal, sinds kort ook artistiek biljarter, nummer 136 in het schema van de Grand Prix van Rosmalen is de ultieme inschrijver. Hans de Bruin, een notoire laat-opblijver, wrijft zich vergenoegd in de handen. ,,Kan d’r nog wel bij hoor.’’ En nu we toch aan het afronden zijn: wie had ook weer gedacht dat het Nederlandse biljarten door het Coronatijdperk een flinke knauw zou krijgen? ,,Ik heb mijn schema’s aan moeten passen, omdat het maar tot 128 ging.’’ En kijk eens wie er weer allemaal mee gaan doen, die we jarenlang niet hebben gezien van de oudere garde, die ook terugkeert in toernooien.

Wie is toch de biljarter met die mediterraans klinkende naam tussen al die bekende, typisch Nederlandse biljartnamen in het deelnemersveld van de Grand Prix in Rosmalen, zoals Wil Janssen, Hans de Bruin, Wim van den Berg en Karel Brand. Hij moet het eerste Grand Prix toernooi zowat openen op één van de eerste dagen, ingedeeld in de zesde Pré-kwalifiactie ronde. Francisco Neiva da Graca is de naam. Zeker een nieuwkomer in de Grand Prix cyclus? En één van de 136 spelers en speelsters die het meest opvallen tussen de bekende namen. Wat te denken van Ben Velthuis, Gerwin Valentijn, Ger Holka, Frits Broeders, René Dericks, Wim Vredeveldt, Nick Zuijkerbuijk? En Jean Paul de Bruijn en Glenn Hofman keren hopelijk voor meer dan één keer terug in de GP cyclus.

Francisco Neiva da Graca, de onbekende vreemdeling, vertelt over zichzelf: ,,Ik ben 44, ik kom uit Portugal, in de buurt van Porto, heb daar ook gebiljart en speel rond de 0.700. Sinds drie jaar woon ik in Tilburg, waar ik werk voor Apple als auditor. Het is geweldig dat ik mag meedoen in Nederland, ik ga zeker proberen om meer Grand Prix toernooien te spelen.’’ Hans de Bruin verzekert: ,,We laten normaal gesproken geen buitenlanders toe in onze Grand Prix toernooien, maar deze biljarter woont al drie jaar in Nederland en wil meer toernooien mee gaan spelen.’’

Ben Velthuis (73), net als Gerwin Valentijn toe aan een come-back in het circuit, geniet zijn grote bekendheid niet alleen als een van de langste spelers uit de eredivisie en vierde furore als teamleider van het topteam van BC Hengelo, dat later ook onder andere namen de ranglijsten veroverde. De Twent uit Oldenzaal, die voor het eerst sinds de Masters van 2002 weer meedoet aan de GP cyclus, haalde zijn grootste succes in de World Cup van Corfu in 1998, waar Dick Jaspers won en Ben Velthuis als derde op het podium stond. In de tweede Masters uit de historie verloor hij de finale van Arie Weijenburg, nadat hij met 2-0 had geleid in sets.

,,Wij zijn met het team drie keer kampioen van Nederland geweest, drie keer de beker gewonnen en vier keer op rij de Europeacup met Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Raimond Burgman en ikzelf als spelend teamleider.’’ Ben Velthuis maakte jarenlang ook deel uit van het bestuur van de KNBB driebanden, onder andere met Santos Chocron, Dirk Snip en Lidwien de Bruin. Daarvoor werd Velthuis in 2013 benoemd tot erelid van de KNBB.

De Grand Prix van Rosmalen, naar de sponsor genoemd, Grand Prix ’Cosmos Diamonds’ Rosmalen, start op 17 augustus met de eerste ronden, werkt daarna de kwalificaties af en eindigt op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus met de finaleronden. De speellocatie is Sportfoyer De Hazelaar. Het toernooi is het eerste in de cyclus van drie (tweede in Doetinchem, derde in Tilburg). De top zestien van de ranglijst na die drie toernooien plaatst zich voor de Masters in Berlicum.

Voor het hoofdtoernooi zijn de volgende spelers al ingedeeld:

Poule A: Raimond Burgman en Kay de Zwart
Poule B: Dick Jaspers, Frans van Schaik
Poule C: Jeffrey Jorissen, Harrie van de Ven
Poule D: Jean van Erp, Therese Klomenhouwer
Poule E: Dave Christiani, Huub Wilkowski
Poule F: Glenn Hofman, Raymund Swertz
Poule G: Jean Paul de Bruijn, Martien van der Spoel
Poule H: Barry van Beers, Roland Uijtdewillegen

De spelers voor de laatste kwalificaties zijn:
Volkan Cetin, Joey de Kok, Sander Jonen, Peter Berndsen, Wil Janssen, Peter Heerkens, Jack van Peer, Richard de Bruin, Paul Bruijstens, Sam van Etten, John Tijssens, Bert van Manen, Wim van den Berg, Tom Beemsterboer, Albert Kooistra.

Voorlaatste kwalificatie: Jack Wijnen, John van Essen, Jordy de Kruijf, Fred Driessen, Puck van Aart, Arno Klaassen, Charles Mekes, Jan Viskil, Riny Zwiers, Hans de Bruin, Rudy Gerritsen, Reinier Burgemeester, Rens Hoeba, Menno de Vries, Marcel van Berkel, Robert Koster.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ton Smilde