• 13 juni 2024 15:08

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Glenn Hofman wint Grand Prix in Rosmalen

aug 30, 2020

De gedwongen stop door de Corona-crisis heeft in vele sporten alles op zijn kop gezet, ook in het Nederlandse biljarten. In de  Grand Prix driebanden in Rosmalen vielen op de laatste zaterdag vrijwel alle topfavorieten naast het podium. De twee PBA spelers uit het Koreaanse profcircuit en twee volstrekte outsiders streden in De Hazelaar in Rosmalen om de macht.

De hoofdprijs ging naar Glenn Hofman door in de finale van Kay de Zwart: 40-31 in 28 beurten te winnen. De twee finalisten zijn exponenten van een tamelijk nieuwe lichting. Glenn Hofman 30 jaar en Kay de Zwart is 32 jaar

Het was op de slotdag, zaterdag, inpakken en wegwezen voor de top van het circuit o.a. Dick Jaspers, Raimond Burgman, Jean van Erp en Dave Christiani werden uitgeschakeld. Jeffrey Jorissen, Therese Klompenhouder en Barry van Beers kwamen zelfs de poulewedstrijden niet door.

De grote schoonmaak van de eerste twee sessies in de knock-out had veel weg van een slijtageslag. Twee van de letterlijk kleurrijke spelers, Jean Paul de Bruijn en Kay de Zwart, schoven mee naar de top vier, Joey de Kok was in dat gezelschap de jonge attractie en Glenn Hofman klom weer op het podium waar hij zich in voorgaande jaren zo goed thuis voelde.

Daar ging het dus naartoe op de zaterdagavond met de broedertwist tussen Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn en de partij tussen de twee spelers die lonken naar een doorbraak in de cyclus: Kay de Zwart en Joey de Kok. De prestigepartij tussen de twee PBA-spelers in de halve finale ging na 20-18 in 24 de kant van Glenn Hofman op, omdat Jean Paul de Bruijn een povere tweede helft had en na 35-23 achter in 30 verloor met 40-32 in 35 (1.143/0.914). Joey de Kok en Kay de Zwart liepen na 20-10 voor de Zeeuw in de score tot in het slot gelijk op (32-31 in 30), wat uitdraaide op een laatste viertje voor De Kok en remise met 1 vanaf de acquit voor De Zwart in de 37e beurt. In de shootout startte Joey de Kok met één, Kay de Zwart werd winnaar en finalist met twee punten.

Twee jonge dertigers gingen de apotheose in: de Hagenaar Glenn Hofman, tweevoudig Europees juniorenkampioen, met één Grand Prix zege op zijn erelijst, vorig jaar in een finale tegen John Tijssens in Vlaardingen. Kay de Zwart met twee nationale titels in lagere klassen en voor zijn eerste grote vuurdoop in een Grand Prix. De Haagse avonturier domineerde vanaf de start, had korte tussensprintjes naar 15-5 en 20-8, zag zijn tegenstander tevergeefs counteren en scoorde uit zijn derde matchbal de toernooiwinnaar: 40-31 in 28.

Sectievoorzitter Paul Brekelmans complimenteerde de winnaar na afloop met dat mooie succes. ,,We zijn blij dat jij en Jean Paul weer eens mee kunnen doen en dat we alle biljarters weer eens bij elkaar hebben in een Grand Prix.”

Foto Paul Brekelmans