• 1 december 2024 15:21

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Gert-Jan Veldhuizen brengt nieuwe pomerans op de markt

nov 15, 2023

Zijn trekstoten waren wat minder. Dat ligt aan de pomerans, ontdekte Gert-Jan Veldhuizen. De zoektocht naar het ideale topje van de biljartkeu leverde niks op. Dus besloot de 31-jarige inwoner van Bennekom om zelf een pomerans op de markt te brengen onder de naam GJ Billiards.

Op zijn website staat een indrukwekkende palmares. Vanaf 2006 heeft Gert-Jan tientallen nationale finales gespeeld. En regelmatig stond hij op de hoogste tree van het ereschavot. Er valt één ding op: driebanden ontbreekt op die erelijst. Libre, bandstoten, kader groot, anker kader, dat komt wel allemaal voorbij. “Ik ben toegewijd aan de klassieke spelsoorten”, zegt de in Wageningen opgegroeide Veldhuizen. “Dan heb je dus heel veel te maken met de trekstoot. Die van mij voelde minder aan, waardoor ik eerder over moest schakelen naar piqué om wat over te houden.”

Na een vruchteloze zoektocht wilde hij een eigen pomerans op de markt brengen. Maar hoe doe je dat? Emanuel Coort, teamgenoot van GJ Billiards 5, wist een oplossing. “Emanuel is gaan praten met pomeransfabrikanten en voorgelegd wat ik wilde. Uiteindelijk heeft hij zaken kunnen doen. Sinds een maand bieden we via de webshop op GJ Billiards drie pomeransen aan. Eentje voor het libre, eentje voor de bandstoten en anker kader. Die is wat harder, dus geënt op de trekstoten. Zonder dat de souplesse verloren gaat. En er is eentje speciaal voor het driebanden.” De pomeransen kosten 24,95 euro per stuk, inclusief verzendkosten. Geldt ook voor België, Luxemburg en Duitsland. Tip: “De pomerans kun je er zelf opzetten, je krijgt er een instructiepagina bij. Maar je kunt dat beter overlaten aan de vakman.”

Voor hemzelf is de GJ Billiards Medium Pomerans een uitkomst. “Natuurlijk, ik ben de slager die zijn eigen vlees keurt. Maar ik sta nu veel meer onbevangen aan de tafel. Zeker met de trekstoot. Die durf ik meer in te zetten, zonder bang te zijn voor een ketser. Sindsdien heb ik geen slechte wedstrijd meer gespeeld. Overigens, grote biljarters hebben ‘m ook uitgeprobeerd. Die waren tevreden.” Bij een pomerans hoort krijt. “Denken we over na. Eerst dit maar eens goed uitrollen.”

Biljarten kwam via een omweg in zijn leven. “Op mijn twaalfde zag ik een snookerwedstrijd op televisie. Vond ik interessant, dus ben ik met mijn vader naar een snookercentrum geweest. Snooker was moeilijk, ik vond er niks aan. Na een uurtje vroeg de eigenaar om de biljarttafel te proberen. Had ik eigenlijk geen zin in, toch gedaan voor mijn vader. Ik was meteen gefascineerd: hoe je ballen volgens bepaalde lijnen naar een andere plek kon dirigeren. Ik dacht: het zou mooi zijn als ik dat ook zou kunnen.”

Het biljarten is nu zijn leven. “Ik verdien er de kost mee. Vooral met het geven van lessen. En nu dus de webshop met de pomerans. Zes jaar geleden ben ik begonnen met het maken van video’s. Eerst samen met een vriend, ging het alleen over gamen. Nu maak ik instructievideo’s over biljarten, die zet ik op YouTube. In het begin met animaties ertussendoor om de lach op te wekken. Nu niet meer, mijn kijkers willen er vooral van leren. Maar niet té praktisch en té theoretisch, ik doe het op een vlotte en dynamische manier. Dus geen strak gezicht en een strikje. Zo probeer ik ook niet-biljarters te overtuigen.”  Door die filmpjes blijven de klassieke spelsoorten letterlijk in beeld. “Vind ik belangrijk, nu gaat alle aandacht uit naar het driebanden. Terwijl er zo veel schoonheid schuilt in pakweg libre en driebanden.”

Foto: Henry Thijssen