• 15 juli 2024 15:42

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Geen EK Driebanden 2021 in Nederland

apr 15, 2021

De vreugde was groot in april 2020 toen weliswaar de organisatie van het EK Driebanden 2020 vanwege corona niet kon doorgaan, maar in ruil hiervoor Nederland het EK Driebanden toegewezen kreeg voor het jaar erop. Wij hoopten de CEB te overtuigen dat als editie 2020 niet zou doorgaan binnen onze landsgrenzen, dat het dan wenselijk zou zijn voor 2021 alsnog voor Nederland te kiezen – en dat lukte!

Alle betrokkenen enthousiast natuurlijk. Zo zei KNBB-voorzitter Garmt Kolhorn: “Jazeker, het vergde wel enige diplomatie en overredingskracht – maar het resultaat is ernaar. Dat nu wederom voor Nederland is gekozen is een bewijs hoe goed wij er als internationaal biljartland voor staan.” En Ad Smout en Harry Mathijssen van het organiserende Biljart Evenementen Nederland: “Met de extra voorbereidingstijd die we nu hebben gaan we proberen er een nog mooier en grootser event van te maken dan we al van plan waren. In het kort: we gaan zorgen dat dit EK 2021 in Berlicum voor iedereen het jaartje wachten waard was!”

Maar inmiddels zijn we een jaar later. En wat iedereen al een beetje voelde aankomen is nu inderdaad gebeurd: door covid-19 kan ook editie 2021 helaas niet doorgaan. Er waren simpelweg teveel vraagstukken en onzekerheden om dit EK goed te kunnen organiseren.

Denk aan zaken als: de onzekerheid voor alle gasten uit andere landen; de kans dat er geen publiek bij kan of alleen met allerlei testen; mag de horeca open zijn; kan het Beneluxtheater veilig overweg met het ontvangen van minimaal 100 personen; moet er dan ook met sneltesten gewerkt worden; kunnen spelers veilig heen en terug reizen met de verplichtingen van PCR testen; de onmogelijkheid met openbaar vervoer te reizen. Het waren deze en talloze andere zaken die de organisatie van dit EK zoals wij dit hoopten onmogelijk maakten, nu het virus helaas iets langer onder ons is gebleven dan gehoopt. Of, in de woorden van Harry Mathijssen en Ad Smout van Biljart Evenementen Nederland: “De restricties zullen wellicht vanaf 28 april weer kenbaar gemaakt worden, maar het tijdsbestek wordt dan simpelweg te kort om alles nog op de gewenste wijze te kunnen organiseren.”

Het hoopvolle nieuws: net als vorig jaar is ook nu direct doorgeschakeld door KNBB, KNBB Sectie Driebanden en Biljart Evenementen Nederland. Natuurlijk met de CEB, met de vraag of wij net als bij de vorige afzegging ook nu weer het volgend jaar de organisatie zouden mogen verzorgen. Maar ook met belangrijke partners als het Ministerie van VWS, NOC*NSF en Brabant Sport over alle mogelijkheden en onmogelijkheden. Deze gesprekken met CEB zijn momenteel gaande, maar voorlopig nog zonder bevestiging.

Doel: dat Biljart Evenementen Nederland, de KNBB en KNBB Sectie Driebanden binnenkort met trots kunnen melden dat Nederland in 2022 wederom organisator zal zijn van dit prachtige event.

En, hopelijk precies zoals wij dit hopen: zonder restricties, en voor bomvolle tribunes.

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Driebanden/Biljart Evenementen Nederland
Foto De Biljartballen