• 11 juli 2024 21:49

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Frank van Rooij en Marko de Leeuw nemen afscheid van Sportfoyer De Hazelaar

feb 28, 2024

Onder auspiciën van Frank van Rooij en Marko de Leeuw vindt nog eenmaal in De Hazelaar van 20 mei tot en met 1juni De Grand Prix Rosmalen en van 5, 6 en 7 juli het Arbiterstoernooi plaats. Daags daarna stoppen de uitbaters ermee. Reden: de horeca-inkomsten zijn drastisch gedaald.

Sportfoyer De Hazelaar steunt financieel op twee pijlers: de sporthal en de accommodatie van biljartvereniging De Hazelaar. “Aan de biljarters ligt het niet”, zeggen Frank (57) en Marko (55). “Dat is altijd een stabiele bron gebleven voor onze kassa. Schommelde altijd rond de honderd leden. En we hebben er hét biljartcentrum van de regio en ver daarbuiten van gemaakt. Dat leverde grote toernooien op. Vooral NK ’s, EK ’s en PK’s, en in 15 jaar Grand Prix hebben we niet één jaar gemist. Dat zorgde voor reuring, en dat was weer goed voor onze boterham.”

Het pijnpunt zat ‘m vooral in de sporthal. Volleybalvereniging Spirit, een behoorlijke afnemer voor de inwendige mens, is verkast. “Spirit is een grote club, aasde al langer op een eigen hal. Die hebben ze met de bouw van Rodenborch College in de nieuwe wijk De Groote Wielen uiteindelijk gekregen. Voor Spirit heel mooi, voor ons een grote klap.” De gemeente besefte dat, zou daar een mouw aan passen. Nieuwe gebruikers dus. “Het is bij een belofte gebleven.” Komt bij: “Bij de meeste zaalsportaccommodaties in de gemeente Den Bosch is de horeca gesloten, moeten de clubs het zelf regelen. Als dat het beleid is, zie je ook de noodzaak niet om je extra in te spannen.”

Rond 2016 zagen de ondernemers de omzet al afvlakken. Deels te wijten aan de instelling van sommige zaalsporters. Corona versnelde dat nog eens. “Dat virus heeft er flink ingehakt, zeker in de zaal. Alles werd duurder, denk aan energiekosten. Daardoor veranderde het verenigingsleven. En ook de mentaliteit. Doodleuk namen die zaalsporters in tassen hun drank en eten mee voor in de zaal, terwijl dat eigenlijk niet mag. Ze hadden er kennelijk geen idee van dat wij ervan moesten leven. Waren ze in de veronderstelling dat wij in dienst waren van de gemeente, de eigenaar van de sporthal en sportfoyer.”

Biljartvereniging De Hazelaar heeft vanaf het volgende seizoen een uitdaging: de biljarters zijn de grootste gebruikers, dus moet die kar van drank en keuken gaan trekken: er komt geen nieuwe uitbater. Maar het wordt geen koude overdracht. Komt bij: Frank is zelf lid van de club, dus bij de opstart kan de vereniging rekenen op zijn support. “Zal wel enige tijd nodig hebben, denk ik. De club was verwend. Ik was van de service. Van kapotte lampen vervangen tot schrijfblokken bestellen.”

Marko en Frank hebben een mooie tijd gehad. Vooral de herinneringen aan het biljarten zullen blijven. “Er is hier zo veel georganiseerd. Allerlei toppers kwamen langs. De Hazelaar was een begrip in Nederland, België etcetera. Waar je ook kwam, als je die naam liet vallen, kwam er automatisch Rosmalen over de lippen.”

Als ze stoppen gaan Marko en Frank ook zakelijk uit elkaar, al weten ze nog niet wat ze in de toekomst gaan doen. Zeventien jaar de sportfoyer gerund, daarvoor een decennium in destijds biljartcafé De Roode Leeuw in Den Bosch alles geregeld.  “We kennen elkaar van haver tot gort, weten precies wat we aan elkaar hebben”, zegt Marko.  We vulden elkaar aan, we voelden elkaar aan.” Wat altijd zal blijven:  “De vriendschap.”

Foto: De Hazelaar