• 13 april 2024 12:10

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Excellerende Frans van Schaik, Jeffrey Jorissen en Kay de Zwart op dag 1 Jumbo Masters

apr 26, 2021

Hoe spannend kon het zijn op de openingsdag van de Jumbo Masters in Berlicum met korte partijen naar drie gewonnen sets. De Nijmegenaar Martien van der Spoel stond drie keer op 9-9 in setstanden in de beslissende fase van zijn wedstrijd tegen Jack van Peer en werd uiteindelijk winnaar met 3-1. Zijn tegenstander, een debuterende Brabander, stootte acht keer tevergeefs naar een setpunt in de muisstille arena van het Benelux Theater.

Joey de Kok, een andere debutant, verspeelde al veel van zijn kansen door een 3-0 verlies tegen Jeffrey Jorissen, één van de kanshebbers voor de titel. Kay de Zwart, nog voor Jeffrey Jorissen, Dick Jaspers, Barry van Beers en Jean van Erp, was in moyenne de beste dagwinnaar. Het aandoenlijke excuus van de 24-jarige Zeeuw Joey de Kok paste goed in het beeld van deze eerste dag van de Masters met veel zenuwslopende partijen: ,,Ik was ontspannen voor de start, maar blokkeerde, omdat ik mijn hart voelde bonken.” Jack van Peer en Joey de Kok voelden maar al te goed de druk in deze vroege fase van het toernooi. Dick Jaspers, Jeffrey Jorissen, Barry van Beers en Jean van Erp, routiniers met ervaring op dit podium, gingen er beter mee om en wonnen hun wedstrijden met acceptabele startersmoyennes.

Dick Jaspers won de openingskraker tegen Raimond Burgman relatief eenvoudig (3-1). Dick Jaspers en Raimond Burgman hadden een flitsende start van hun partij met Jaspers als eerste setwinnaar (10-8 in 3 en 2 beurten), Burgman bracht de partij in balans in het tweede partij met 10-6 (in 8/7). Jaspers ging in de derde set van start met zes (na twee hoogstaande punten) en legde de basis voor een 10-3 zege in 4/3 beurten. In de vierde set kwam de Brabander niet meer in gevaar: 10-5: 3-1 in sets, gemiddeldes 1.638/1.238.

Jeffrey Jorissen, de man die door de situatie thuis (baby op komst) nog het meest onder druk zou moeten spelen, had in elk geval een vlekkeloze start. ,,Ik heb samen met Jean (van Erp) veel getraind op die korte setjes. En natuurlijk voel je meer druk: want elke misser kan worden afgestraft. Maar uiteindelijk blijft het wel gewoon biljarten. Je moet het niet te veel in je kop steken.” Zoals dat ook geldt voor wat er gebeurt als Jeffreys vrouw tijdens het toernooi vervroegd zou bevallen. ,,Dan ben ik weg”, zegt de Hagenaar resoluut. Maar laten we er maar vanuit gaan: donderdag kampioen, vrijdag een kindje.”

Frans van Schaik, ook een sterke winnaar tegen Harrie van de Ven, vertelde achteraf: ,,Ik voel normaal gesproken nog geen spanning als er 400 man op de tribune zit. Maar nu startte ik toch anders, een gemiste acquit en zes missers. Hoe moet je dat nu verklaren? Dat je die abnormale druk voelt? Alleen, ik viel er al snel doorheen en begon daarna goed te spelen.” Roland Uijtdewillegen maakte het omgekeerde mee: een veelbelovende eerste set tegen Raymund Swertz (10-4 in 4), daarna een opvallend lange terugval in drie verloren sets en twintig missers in die ultieme fase waarin Swertz soeverein de winst greep. Joey de Kok had een nog straffere inzinking: dure, onnodige missers in zijn laatste twee beurten van de eerste set, een start met zes nullen in de tweede set (10-0 in 6) en drie missers in vijf beurten in de derde set.

Het was voor de meeste spelers in elk geval een typische openingsdag van de Masters in die toch al zo vreemde bubbel. Toen de balans werd opgemaakt, was Kay de Zwart de beste winnaar van de dag met een 3-0 overwinning tegen Ludo Kools en 1.765 gemiddeld voor Jeffrey Jorissen met 1.666, Dick Jaspers met 1.636, Barry van Beers met 1.619 en Jean van Erp met 1.500.

Kay de Zwart staat morgen in zijn tweede optreden tegenover Barry van Beers, die een belangrijke rivaal, Dave Christiani, met 3-1 te sterk af was. Jean van Erp had een vluggertje tegen Huub Wilkowski met 10-1, 10-4 en 10-8. De debutant Ludo Kools tekende ondanks zijn 3-0 verlies tegen Kay de Zwart, voor de hoogste serie: 8.

Vanaf de tweede speeldag, maandag 26 april 10:00, beginnen de live-uitzendingen op Ziggo Sport.

De winnaarspartijen maandag op de tv-tafel zijn:
10.00: Kay de Zwart-Barry van Beers
11.35: Frans van Schaik-Dick Jaspers
13.10: Jeffrey Jorissen-Martien van der Spoel
14.45: Jean van Erp-Raymund Swertz

De partijen op de tweede tafel:
10.00: Dave Christiani-Ludo Kools
11.35: Raimond Burgman-Harrie van de Ven
13.10: Jack van Peer-Joey de Kok
14.45: Roland Uijtdewillegen-Huub Wilkowski

Tekst: Frits Bakker
Foto’s: Ton Smilde