Beurten en het aantal gemaakte caramboles op draaischijfjes bijhouden, nog altijd wordt dat veel gedaan. Maar sinds tien jaar heeft Max Vekemans met zijn bedrijf Biljartcomputer een digitale evenknie geïntroduceerd. En die maakt steeds meer opgeld. Bovendien biedt die meer mogelijkheden.
Deze Brabander houdt van biljarten, maar wat hem als industrieel automatiseerder altijd tegenstond: het handmatig verdraaien van de cijfertjes. ,,Dat moest veel gemakkelijker kunnen, dacht ik. Dus heb ik in 1992 op een DOS-computer een scorebord gemaakt. Nee, ik heb het toen niet op de markt gebracht. Ik had het te druk met mijn werk, later werd ik ondernemer interim-management. En het moment was er nog helemaal niet rijp voor: de computer moest de biljartwereld nog gaan veroveren. Er zou vanuit de biljartwereld geen belangstelling voor zijn.”
In 2014 pakt hij de draad weer op. ,,Ik heb dat oude systeem helemaal afgestoft en vervangen door een Android-systeem. Android is wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons, vandaar. En Android is een heel stabiel systeem. Tijdens de introductie van 5 Ball door de KNBB presenteerde ik het scorebord.”
De tijd was er ook rijp voor: internet was al een onderdeel geworden van ons dagelijks leven. ,,Ik maakte er serieus werk van, zodat het interessant werd voor de biljartmarkt. Het elektronische scorebord, waarbij de computer subtiel is weggewerkt achter het scherm, moest ook meer gegevens laten zien dan op draaischijfjes.” Daarnaast kunnen biljarters via een automatisch verstuurde e-mail thuis ook nog eens het partijverloop terugkijken. De laatste duizend gespeelde partijen worden opgeslagen en kunnen via een laptop (bijvoorbeeld in Excel) worden bewerkt.
Naast de scores, beurten, de namen van de biljarters en hun vereniging poppen ook gemiddelden en hoogste serie automatisch op. ,,Dat maakt het net wat persoonlijker en professioneler. Is de partij gespeeld, dan kun je het scorebord gebruiken om reclame van sponsoren of andere informatie voorbij te laten komen. Als je daar een beetje werk van maakt, kun je via het scorebord de investering snel terugverdienen.”
De KNBB Biljartcomputer voor zijn landelijke finales dankbaar gebruik. ,,Die kwam met een grote opdracht: 25 stuks leveren.” Word je zichtbaar, dus steeds meer biljartverenigingen gingen er zich ook voor interesseren. Ook in België en Duitsland krijgt Vekemans al voet aan de grond.
Net als in veel sporten evolueert ook het biljarten. Spelregels worden aangepast en gebruikers komen met allerlei wensen. Zo is laatst de automatische time-out een nieuwtje. ,,Dat moet dus in het elektronische scorebord worden geprogrammeerd. Lijkt simpel, maar dat is het dus niet. Dat kost ontzettend veel tijd. Gelukkig komen die veranderingen maar weinig voor.”
Elke dag is Max Vekemans wel een paar uur kwijt met zijn bedrijf Biljartcomputer (www.biljartcomputer.nl), een naam die iedereen kan onthouden: marketingtechnisch goed gevonden. Dus blijft er nog genoeg tijd over om zelf aan het groene laken caramboles bij elkaar te tikken.
Foto: Max Vekemans