• 28 mei 2024 02:36

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

‘Een jaar om nooit meer te vergeten’

sep 23, 2021

Het jaar 2021 zal in de herinnering van Ludo Kools altijd voort blijven leven. De 54-jarige inwoner won in mei als volkomen outsider het NK Masters in Berlicum, gaf zijn leven een heel andere switch door een biljartwinkel te beginnen, werd in augustus geplaagd door hartproblemen. Die zijn opgelost. In december wordt in Egypte het toetje opgediend: het WK driebanden.

In de jeugd werd Ludo verliefd op het groene laken. Maar werken in de bouw – vooral ’s avonds en in de weekenden – was voor hem aantrekkelijker om zijn huisje, boompje en beestje financieel wat aardiger aan te kleden. Twintig jaar lang bleef de keu in het foedraal. “Totdat ik bedacht: je kunt altijd wel in de weer zijn met geld verdienen, maar er zijn meer dingen in het leven”, zegt Ludo. “Dus heb ik het biljarten weer opgepakt, bij De Wellse Vaert.” De klassieke spelsoorten, dat was de insteek. “Maar toen het competitieteam een driebander tekort kwam, heb ik mijn hand opgestoken. Ik had dat nog nooit gedaan, maar ik vond het geweldig. Dus heb ik kader en libre aan de kant geschoven.”

Hij werd allengs beter, ging meedoen aan rankingtoernooien. Dit jaar was het dan zover: als nummer dertien van de zestien uitverkorenen mocht Ludo in Berlicum meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. Dat ongeluksgetal bracht hem louter geluk. Wat ook telde: “Als debutant meedoen, dat vond ik al fantastisch. Ik rekende dus nergens op. Dan kun je ook onbevangen spelen.” Uitschakelen, dat was er niet bij. Sterker nog, hij kwam in de finale terecht, tegen Raimond Burgman. “Ik moest nog één carambole maken. Toen drong het helemaal tot me door: ‘Ik kan kampioen worden, deze kans krijg je nooit meer. Als je het verprutst, blijft me dat mijn leven lang achtervolgen.’ Toen sloegen de zenuwen echt toe.”

Uiteindelijk kwam het sprookje toch uit. “Niet normaal hoeveel reacties ik heb gekregen. Honderden. Wat blijkt: veel mensen vinden het geweldig dat de underdog wint. Ik ben van hot naar haar gesleept bij de media: kranten, televisie, radio. Nooit gedacht dat dit zo veel impact zou hebben.”  Het leverde Ludo nog wat op. In zijn regio, Hoogerheide, zijn alle biljartwinkels verdwenen. “Van een vertegenwoordiger hoorde ik dat er zeker potentie voor zou zijn. Tel daarbij op dat ik naam had gemaakt als driebander, ben ik ermee begonnen. Ja, het loopt aardig. En ik heb de winkel uitgebreid met een draaibank. Ben nu ook lekker bezig ben met het vervangen  pomeransen, beentjes en verdere reparaties.”

Het NK winnen levert nog een aardige bonus op: de voormalige timmerman mag meedoen aan het WK. Heel even dreigt dat toetje als een plumpudding in elkaar te zakken als gastheer Korea dit feestje voor de top van het driebanden annuleert vanwege de angst voor coronabesmettingen. Maar Egypte heeft het stokje overgenomen. “In december gaan we spelen in een resort, in een bubbel dus. Ik ben er heel blij mee en kijk ernaar uit om ook dat mee te maken. We zien wel hoe dat uitpakt.”

Al met al? “Dit is een jaar geweest om nooit meer te vergeten.”

 

Foto: De Biljartballen