• 28 mei 2024 02:31

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Eddy Merckx stoot koning Blomdahl van zijn troon , Jaspers wint van sterke Koreaan

dec 10, 2021

Het Wereldkampioenschap driebanden in Sharm El Sheikh, Egypte raakt al een paar van zijn grote titelkandidaten kwijt: Blomdahl, Sánchez, Sayginer, Choi en Kim.  Dick Jaspers nog in de strijd na winst op Haeng Jik Kim; Ludo Kools uitgeschakeld door Wan Young Choi.

De lange regeerperiode van koning Torbjörn Blomdahl is voorbij. De Zweedse wereldkampioen driebanden sinds 1 december 2019 werd donderdag op de vroege avond in Sharm El Sheikh, Egypte, van zijn troon gestoten door Eddy Merckx, die één van zijn kandidaat opvolgers is. De 59-jarige, zesvoudig titelhouder heeft door de COVID-stop 739 dagen kunnen genieten van zijn titel. Twee oud-kampioenen, Dani Sánchez en Sung-won Choi, werden donderdag ook uitgeschakeld, één dag later dan de laatste World Cup winnaar Semih Sayginer. En nog een detail: van de Koreaanse kanshebbers op het wereldgoud zijn nu nog maar twee spelers over.

De jacht op de nieuwe titel ligt open voor tenminste een tiental kanshebbers uit de wereldtop. Marco Zanetti en Tayfun Tasdemir waren op de eerste dag van de knock-outs de beste winnaars met 50 in 14 en 50 in 17 beurten. Dick Jaspers velde het vonnis over Haeng Jik Kim, Martin Horn over Dani Sánchez met een demarrage op 20-20 (7 en 5 naar 32-20) en uiteindelijk 50-47 in 31. Twee Colombianen zijn nog bij de beste zestien, drie Turken, twee Belgen en twee Duitsers.

De uppercut die Eddy Merckx uitdeelde aan de regerend kampioen was één van de meest opvallende daden van deze speeldag. De kleine, grillige Belg wekte al enige tijd de indruk niet in topvorm te zijn, maar was tegen Blomdahl weer de Merckx die zichzelf in toppartijen kan overtreffen. Hij domineerde de hele partij, kwam met 22-14 voor, met 35-15 en flitste ondanks een laatste sprintje van de Zweed (9) als verbluffende winnaar over de eindstreep: 50-32 in 20/19. Twee andere, sterke winnaars speelden zich in de kijker. De blessure van Marco Zanetti schijnt hem niet te hinderen om mee te doen met de besten op dit WK. De Italiaanse maestro, geplaagd door een pijnlijke bovenarm, werd door Jaspers nogal onfortuinlijk uit de World Cup gespeeld, maar demonstreerde een superieure vorm tegen Rui Costa, de Portugees die voorlopig met 15 de hoogste serie van dit WK heeft, maar tegen de Italiaan in de hele wedstrijd niet verder dan 14 punten in 14 beurten: 50-14.

De belangrijkste conclusie van de eerste speeldag in de knock-outs met 32 spelers? Marco Zanetti de beste winnaar, Dick Jaspers die vonniste over een gevreesde concurrent (Haeng Jik Kim, 50-40 in 28), Tayfun Tasdemir die revanche nam tegen de ook nu weer sterk spelende Riad Nady voor de uitschakeling van Semih Sayginer (50-36 in 17), de Colombiaan Mauricio Gutierrez, die na Sayginer ook de Koreaan Heo naar huis stuurde (50-46 in 47), Choong Bok Lee die maar iedereen blijft verbazen en nu Sung-won Choi, een illustere landgenoot, versloeg met 50-36 in 30. En Ronny Lindemann die Nikos Polychronopoulos aftroefde (50-30 in 32) en met Martin Horn, meestal zijn teamgenoot op het WK in Vierssen, nu als tweede Duitser bij de beste zestien van het WK staat.

Maar ook een hoogstandje tot nu toe: hoe geweldig is het om de klinkende naam Ceulemans weer eens prominent op de scoreborden van een WK te zien! De kleinzoon van de meest gevierde biljarter aller tijden, Peter Ceulemans, verbaasde al met zijn optreden in de World Cup en is nu ook in het WK een hoogvlieger. Het dubbele succes tegen Jaspers (winst en gelijk) en de mooie moyennes smaken naar meer: Ceulemans was een hele partij beter dan Dion Nelin: 8-0, 17-9, 28-12, 42-27 en 50-36 in 30. Vrijdag staat hij tegenover Murat Naci Coklu, een andere snelle starter op dit WK.

Een andere revelatie van het WK was tot nu toe de Colombiaan Mauricio Gutierrez, de speler die de uittocht van Semih Sayginer inzette en in deze eerste ronde één van de toppers uit het Koreaanse biljarten uitschakelde: Jung Han Heo. Het was wel de tweede knock-out in deze ronde voor de Koreanen na die van Haeng Jik Kim tegen Jaspers.

Het verlies van Sung-won Choi, de enige wereldkampioen in het Koreaanse biljarten, was ook gevoelig, hoewel het tegen een landgenoot was. En Jérémy Bury stuurde nog een Koreaan uit het toernooi: Chang Hoon Seo, met 50-37 in 35/34 beurten. Zodat er aan het eind van deze eerste knock-out sessies nog maar twee overblijven van de supersterke Aziatische natie: Choong Bok Lee en Wan Young Choi, die de Nederlandse Master Ludo Kools overmeesterde in een povere wedstrijd: 50-32 in 40/39 beurten.

Tekst Frits Bakker