• 4 april 2024 14:55

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Droom veranderde voor Jeffrey Jorissen in een nachtmerrie

sep 19, 2020

Jeffrey Jorissen keek reikhalzend uit naar 2020. Er stonden een paar prachtige toernooien in zijn agenda aangekruist met als hoogtepunt het WK landenteams in Duitsland. Maar in maart dook corona op, weg was zijn droom. “Voor mij had dit niet op een slechter moment kunnen komen.”

Vorig jaar won Jorissen (36) de laatste Grand-Prixwedstrijd driebanden door in de finale de torenhoge favoriet Dick Jaspers te kloppen. Voor de Hagenaar, die speelt voor Team JF Auto’s, voelde dat als een zevenklapper: én gewonnen, en  daardoor verzekerde hij zich van de tweede plaats. Goed om samen met Jaspers in 2020 mee te doen aan het WK voor landenteams in het Duitse Viersen.

“Ik had het seizoen dus op een geweldige manier afgesloten”, zegt Jorissen, “want ik had nog nooit een Grand-Prix driebanden gewonnen. 2020, ik had er echt zin in. Het zou mijn jaar moeten worden, ik had er enorm veel zin in. In Duitsland wilde ik me in de picture zetten. Er zouden zo’n dertig supporters meegaan. Was dat virus drie weken later opgedoken, dan had ik in ieder geval mijn WK-debuut mee kunnen maken. Doodzonde.”

Weg wildcard Worldcup
2020 zou voor de biljarter in meerdere opzichten een mijlpaal moeten worden. Zo had Jorissen vanwege zijn progressie in juni een wildcard ontvangen voor de Worldcup in Veghel, in oktober. Je meten met de groten der aarde op het groene laken, dat is uiteindelijk voor elke biljarter het streven. Ook daar heeft het virus dus een kruis gezet. “Ik had gehoopt dat binnen een halfjaar het probleem met dat virus zou zijn opgelost, kon ‘Veghel’ doorgaan. Ook dat gaat aan mijn neus voorbij.” Er is meer ellende: “In mijn agenda stond nog een EK individueel aangekruist, in Berlicum. En in de competitie deden we heel goed, stonden we bovenaan. Allemaal weg.”

Kortom, de droom van Jorissen is uiteindelijk geëindigd in een nachtmerrie. “Ik ben zwaar teleurgesteld. Dit had niet op een slechter moment kunnen komen.” Tegelijkertijd is de biljarter realistisch. “Dit hoort kennelijk ook bij het leven, er zijn ergere dingen. Veiligheid staat toch voorop.” Overigens heeft de driebander nog wel iets van het biljartseizoen meegekregen voordat alle sporten de deuren moesten sluiten. In februari deed hij in Turkije mee aan het EK voor landenteams.

Rotseizoen positief afsluiten
Tik op tik gekregen, je zou de keu voor een tijdje in het foedraal willen laten zitten en de tafels mijden. “Ik werk in een biljartzaak, die ging ook dicht. Ik had er in het begin van de coronacrisis even helemaal gehad. Niks gedaan aan het biljarten: er was niks om naar uit te kijken. Mijn tijd besteed aan andere dingen, zoals mijn gezin.”

Uiteindelijk toch maar gaan trainen.  “Er worden in het najaar toch weer toernooien opgestart, zoals drie rankingtoernooien. Ik zal er toch weer moeten staan, want prestaties uit het verleden tellen niet mee. Ik bedoel: wil ik volgend jaar dat WK voor landenteams bereiken, zal ik bij de eerste twee moeten eindigen. Als me dat lukt, sluit ik het  rotseizoen toch nog een beetje positief af. Moet kunnen, want voordat corona toesloeg, heb ik toch al behoorlijk wat punten bij elkaar gesprokkeld.”

“Voor mij had het coronavirus niet op een slechter moment kunnen komen”, zegt driebander Jeffrey Jorissen.

Foto: Martin van Oostveen