• 28 mei 2024 02:20

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Dick Jaspers pakt wereldtitel in Egypte

dec 11, 2021
Ton Smilde

De 56-jarige Nederlander Dick Jaspers is weer op twee fronten de beste biljarter van de wereld. Op het 73e Wereldkampioenschap driebanden in Sharm El Sheikh, Egypte, gestart met 48 spelers, veroverde Jaspers zaterdagmiddag zijn vijfde wereldtitel door een overwinning in de finale tegen de 47-jarige Turk Murat Naci Coklu: 50-47 in 32/31 beurten. Op de wereldranglijst was Jaspers al langer de nummer één. Torbjörn Blomdahl werd in Sharm El Sheikh onttroond als wereldkampioen.

De 56-jarige Nederlander Dick Jaspers is weer op twee fronten de beste biljarter van de wereld. Op het 73e Wereldkampioenschap driebanden in Sharm El Sheikh, Egypte, gestart met 48 spelers, veroverde Jaspers zaterdagmiddag zijn vijfde wereldtitel door een overwinning in de finale tegen de 47-jarige Turk Murat Naci Coklu: 50-47 in 32/31 beurten. Op de wereldranglijst, het meest prestigieuze klassement, was Jaspers al langer de nummer één in de populairste discipline in carambole biljarten.

Torbjörn Blomdahl werd in Sharm El Sheikh onttroond als wereldkampioen. De nieuwe kampioen, Dick Jaspers stond in de arena aan de boorden van de Rode Zee op het podium met Murat Naci Coklu en de Duitser Martin Horn. De Italiaan Marco Zanetti ontbrak bij de huldiging, omdat zijn 98-jarige moeder tijdens zijn laatste partij was overleden.

Dick Jaspers legde op weg naar zijn vijfde wereldgoud een traject af waarop hij onder meer de Koreaan Haeng Jik Kim, de Egyptenaar Sameh Sidhom, de Fransman Jérémy Bury en in de halve finale de Duitse WK uitblinker Martin Horn versloeg. Zijn tegenstander Murat Naci Coklu won in de laatste fase van Peter Ceulemans, de Belgische revelatie, Choong Bok Lee en Marco Zanetti. De finalepartij eindigde zoals zo veel partijen in dit kampioenschap: twee spelers die om en om in een gunstige positie komen, met altijd maar wisselende kansen tot de laatste, ongemeen spannende beurten.

De gouden finale komt in zicht op een stand van 41-41, nadat Jaspers met een machtige serie van 14 is teruggekomen van 37-26 achter naar 40-37 in zijn voordeel. Coklu neemt weer een voorsprong op 43-41, Jaspers vecht terug naar 45-45. De Nederlander schittert twee keer met een onnavolgbare bal, dwingt zijn Turkse tegenstander tot een tegenaanval, maar scoort bij een stand van 48-47 de winnende twee caramboles: 50-47.

De enige Nederlandse wereldtopper, die de bijnaam Flying Dutchman heeft op het wereldpodium, was op dit WK het toonbeeld van mentale kracht, weerbaarheid, veelzijdige klasse, die hem nooit in de steek laat in de gevechten met de wereldtoppers en van onverzadigbare eerzucht. Hij is door de jaren heen een grossier in overwinningen geworden op WK’s, in World Cups en op grote internationale toernooien, waardoor hij inmiddels ook tot de beste verdieners behoort. In de twee woelige jaren dat in Zuid Korea een proforganisatie is opgericht, voornamelijk met Aziatische biljarters, de Belgische wereldtopper Frédéric Caudron en een tiental Europese subtoppers, is Jaspers loyaal gebleven aan de wereldbond. Zijn uitleg: het is de enige echte wereldbond, die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wordt erkend. Daar werd hij zaterdag opnieuw tot wereldkampioen gekroond, een titel die Jaspers eerder haalde in 2000 (Saint Etienne), 2004 (Rotterdam), 2011 (Lima) en 2018 (Caïro).

Jaspers won niet alleen €20.000 en versterkte zijn nummer één positie op de wereld, met deze wereldtitel eerde hij ook het recente overlijden van zijn grootste fan, zijn vader.

Bron: KNBB