• 13 juni 2024 16:33

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Dick Jaspers opent KNBB Jumbo Masters 2021 als titelverdediger

apr 21, 2021

De finalepartij van de Masters tussen Dick Jaspers en Raimond Burgman, die in de recente historie vele keren om de titel streden, is dit jaar de openingspartij van het Nederlands kampioenschap driebanden. De meest bizarre KNBB Masters in dertig jaar, omdat er zonder toeschouwers wordt gespeeld, gaat zondag (25 april) in het Brabantse Berlicum van start en is verdeeld over drie dagen van kwalificaties voorronden (zondag, maandag en dinsdag) en twee finaledagen: woensdag de kwartfinales, donderdag de halve finales en finale.

Dick Jaspers, de nummer één van de wereldranglijst, is met riante voorsprong de meest gelouterde speler van de zestien finalisten. De speellocatie is het Beneluxtheater in Berlicum, de kick-off is zondag om 10.00 uur. De camera’s van Kozoom richten zich op dat vroege tijdstip van de zondagmorgen op Dick Jaspers en Raimond Burgman, die samen al zes keer om de rood-wit-blauwe driekleur speelden. Vijf keer won Jaspers, één keer, in 1989 in Tiel, won Burgman.

De Nederlandse titel staat dit jaar voor de 93e keer (sinds 1928) op het spel. Vanaf 1987 staat het toernooi als de Dutch Masters op de kalender. Voor het eerst sinds 2012 wordt weer in sets gespeeld. De partijen, zowel in de voorronden als in de knock-out, gaan over drie gewonnen sets van 10 caramboles. Er wordt zonder time-outs gespeeld in de sets en zonder nabeurt.

Dick Jaspers is behalve 21 keer winnaar van de Nederlandse titel ook recordhouder algemeen gemiddelde met 2.395 in 2009.

De mogelijkheden om de KNBB Jumbo Masters 2021 te kunnen volgen zijn ongekend. De live uitzendingen van Ziggo Sport starten op de tweede dag van het toernooi: vier dagen lang zal vrijwel de gehele dag live te zien zijn op Ziggo Sport, en tevens alle dagen via Kozoom en livestream via www.knbb.nl/live.

Willem La Riviere (directeur KNBB) en Harry Mathijssen (Biljart Evenementen Nederland) tonen zich uitermate content over de exposure van deze Masters. Willem la Riviere: ,,Zichtbaarheid in de media, zoals live-beelden op TV en internet, is voor elke sport van zeer groot belang. Hoe meer zichtbaar een sport is, hoe meer mensen worden gestimuleerd om in de vele locaties in het land zelf te gaan biljarten. Door media en zichtbaarheid hebben evenementen en topsport waarde voor de breedtesport/recreatie en daarmee dient dit het algemene belang. Als KNBB zijn we dan ook heel blij dat naast Eurosport ook Ziggo Sport steeds meer wedstrijden vanuit de verschillende biljartdisciplines (driebanden/carambole, snooker en pool) uitzendt. Een positieve ontwikkeling!” Harry Mathijssen: ,,Je ziet bij Ziggo Sport dat er steeds meer live wordt uitgezonden en gekeken. Behalve de belangrijkste uitzendingen, de Formule 1, zijn ook basketbal, hockey, paardensport, tennis sporten op Nederlandse bodem die zeer interessant zijn om te volgen. Zo komt driebanden nu ook in het rijtje TV evenementen die voor live topsportwaardig zijn.”

De poule-indelingen en het speelschema:
Poule A: Dick Jaspers, Raymond Burgman, Frans van Schaik, Harrie van de Ven
Poule B: Jeffrey Jorissen, Joey de Kok, Martien van der Spoel, Jack van Peer
Poule C: Roland Uijtdewillegen, Raymund Swertz, Jean van Erp, Huub Wilkowski
Poule D: Dave Christiani, Barry van Beers, Kay de Zwart, Ludo Kools.

De speeldagen in de voorronden starten om 10.00 uur, de volgende sessies zijn om 11.35, 13.30 en 14.45 uur. Woensdag zijn de kwartfinales volgens hetzelfde tijdschema. Donderdag om 10.30 en 12.15 zijn de halve finales, de finale is om 14.00 uur.

Tekst: Frits Bakker
Foto Ton Smilde