• 4 april 2024 12:57

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Café Babbelz: ‘Biljarts plaatsen in het café was de beste beslissing ooit’

sep 19, 2023

Biljarttafels in cafés, ze verdwijnen steeds meer om plaats te maken voor zitjes om lunches en diners te kunnen serveren. Café Babbelz in Oosterhout deed ruim drie jaar geleden precies het tegenovergestelde. Toen Jan (62) en Inge (44) Verweijmeren het pand gingen huren zetten ze twee kleine biljarts neer. “Dat was de beste beslissing ooit.”

Twee kleine biljarts plaatsen? Toen bierbrouwer Inbev dat hoorde, gingen de wenkbrauwen omhoog. Dat zou een heel slecht idee zijn. Immers, biljarters letten op de portemonnee. Eén kopje koffie, hooguit een kelkje jenever of een glas bier: daar kan de kost niet mee worden verdiend. Het advies: niet doen. Jan ging er dwars voor liggen. Inge: “Mijn man biljart al meer dan dertig jaar, weet wat er tijdens die avonden wordt verbruikt. Hij was ervan overtuigd dat een paar tafels plaatsen wel degelijk interessant zou zijn. En Jan heeft volkomen gelijk gekregen. Door de week, als we om drie uur opengaan, staan ze al voor de deur. En in het weekend al om kwart voor twee.” Op zaterdagavond gaan de afdekplaten met hoes erop voor de biljarters. “Zaterdag is feestdag. Komt er een dj of een zanger. De biljarters snappen dat. Sterker nog: die blijven soms nog even hangen.”

De start was echter heel beroerd. Op 1 februari 2020 werd de handtekening gezet, twee maanden later was de wereld in de ban van corona. En toch moppert Inge niet over die periode. “Integendeel, we hebben van de eigenaar ook het pand ernaast gehuurd. In De Nachtwacht wilden we feesten en partijen houden. Zouden we dat in het café doen, dan moet je gasten teleurstellen: die zijn besloten.” Tijdens corona had het uitbreiden van het aantal vierkante meters nóg een voordeel. “Toen die anderhalvemetermaatregel werd ingevoerd, konden we meer gasten kwijt. En die kwamen heel graag.”

Het is niet bij twee kleine tafels gebleven. In De Nachtwacht zette Burgmans Biljarts twee wedstrijdtafels neer. Had alles te maken met biljartcentrum ’t Hartje in Oosterhout. De eigenaar wilde een stapje terugdoen, daardoor kon het eredivisieteam er niet meer terecht. Inge: “Dus zijn wij op de kar gesprongen. We zijn er trots op, alle grote biljarters komen vanaf komend seizoen hier. Het zorgt voor aandacht, zeker als je veel investeert in sociale media. Dat trekt ook weer nieuwe liefhebbers van de keu aan. Want naast ’t Hartje is er in het centrum van Oosterhout nog maar één café met een biljart.

Zelf heeft café Babbelz vijf teams. “Dit seizoen gaat ook een vrouwenteam meedoen aan de competitie. Mooi, die ontwikkeling.” Kortom? “We hebben risico’s genomen, wat voor een ander niet logisch leek. Maar het pakt heel goed uit.”

Tijdens feestjes of een optreden van een artiest zet Jan met een biljartlift de wedstrijdtafels aan de kant. Dan krijgen ze een andere functie. “Gaat er een houten blad overheen. Worden ze gebruikt als buffettafel, of cadeautafel. Is dat niet nodig, dan kleden we ze mooi aan. Geeft er meer sfeer aan. Bovendien voorkom je daarmee dat er iemand die behoorlijk in het glaasje heeft gekeken erop gaat dansen. Er mag niks mee gebeuren. Niet alleen vanwege de kosten, Jan, die zo gek is op biljarten, zou het als heiligschennis zien.”

Foto: Perry Roovers