• 13 juni 2024 15:17

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Biljarten nieuwe stijl, erkende toppers pakken titel

jul 5, 2021

Dat biljarten bezig is met een grootse ontwikkeling, dat is al enige tijd duidelijk. Echter, door corona was niet altijd zichtbaar hoe de Nederlandse biljartlocaties in rap tempo moderniseren

NK en SIS Survival toernooi
Dit weekend waren er in de twee nieuwste parels van het zuiden die het Nederlandse biljarten rijk is. De Biljartacademie in Sittard heeft tien carambole tafels, waarvan zeven matchtafels, acht pooltafels én het paradepaardje: een matchtafel voor artistiek. Het SIS Billiards Experience Center in Uden heeft ‘biljartbeleving’ voorop staan: met muren met de biljartsterren van Nederland, en een wand met tv-schermen waaronder close-ups en shots van bovenaf van de tafels zodat ieder shot perfect in beeld komt. SIS Billiards Experience Center had sowieso zijn waarde al bewezen in coronatijd voor het driebanden, omdat het was aangewezen als officiële topsportlocatie.

Vernieuwing in uitstraling én in spelsoort
In deze gloednieuwe locaties spelen gaf aan spelers en publiek in zowel Sittard als Uden het gevoel echt met iets bijzonders bezig te zijn, iets vernieuwends. En zeker bij het NK 3CC Survival was daar ook echt sprake van: het betrof weliswaar driebanden maar dan niet de traditionele vorm: het betrof de uit Korea overgewaaide survival variant waar steeds vier spelers het tegen elkaar opnemen in plaats van twee, en waar kansen ongekend snel konden keren.

Eerste 3CC Survival titel voor Jean van Erp, na meermaals op rand van uitschakeling te hebben gestaan
En dat deden ze! De kansen keerden ongekend snel voor uiteindelijke winnaar Jean van Erp, de eerste 3CC Survival winnaar uit de geschiedenis. (Hiermee is Jean overigens nog niet de eerste Nederlands Kampioen: dit was het eerste rankingtoernooi, en in oktober volgt nog een tweede rankingtoernooi.) Meermaals in het toernooi stond Van Erp op de rand van uitschakeling. Het meest in het oog springend was bij de halve finale in een ware sterrencast met als opponenten Dave Christiani, Jos Bongers en Jeffrey Jorissen – een ongekende hoeveelheid biljarttitels verzameld aan één tafel.

Iceman Van Erp moest al zijn kwaliteiten en mentaliteit aanspreken om terug te vechten van een 69 tegen 9 (!) achterstand – en deed dit. In de finale was hij duidelijk de beste, al zijn er eervolle vermeldingen voor de zilveren Sam van Etten (de grootse en nog steeds jonge klassieke kampioen die zijn ongekende driebanden belofte meer en meer begint in te lossen) en de grote verrassing in de finale Toine Dekkers.

Niet alleen topsport – ook breedtesport!
Het bijzondere aan dit NK 3CC Survival was dat er ook een toernooi was voor alle biljarters met een moyenne t/m 0.700, ofwel een toernooi toegankelijk voor alle biljarters van Nederland! Een echt mega-toernooi, en de belangstelling was dan ook overweldigend. Niet alleen vanuit het driebanden zelf, maar ook uit andere disciplines. Zo waren pooltopper en Ziggo Sport commentator Alex Lely en Tom Penrose twee poolspelers bij de laatste acht. Sterker, Tom Penrose miste op een haar na de titel, die uiteindelijk ging naar Nico van den Heuvel, na drie shootouts omdat de nummer 1 en 2 gelijk in punten waren, en de nummer 3 en 4 ook. Sterker: iedereen was binnen één carambole afstand van elkaar, waarmee Survival haar reputatie waarmaakte: spanning tot de laatste bal.

Pas 24-jarige Jop de Jong wint alweer zijn derde Masters Artistiek titel
Was de vreugde in Uden bij Jean van Erp ongekend, ook in Sittard was de uiteindelijke winnaar Jop de Jong in extase. Nog altijd slechts 24 jaar won de in Bathmen geboren showman al zijn derde Masters-titel, na in de halve finale van zijn eeuwige rivaal en ook maatje Sander Jonen te hebben gewonnen. De Jong had zijn beste spel tot het eind bewaard, en hij scoorde 72% in de finale tegen Patrick de Haan, die in de halve finale nog knap Erik Vijverberg had uitgeschakeld. De titel die De Jong won: Kampioen Masters Artistiek 2019-2020, dit omdat het een finale betrof die door corona was uitgesteld.

Geweldige kijkervaring voor mensen ter plaatse én de mensen thuis
Beide events werden niet alleen gespeeld voor veel publiek ter plaatse, maar hadden ook allebei vanuit de organisatie haarscherpe livestreams van alle matchtafels. Het enthousiasme was dus niet alleen enorm bij de uiteindelijke winnaars, maar zeker ook bij de kijkers thuis of op locatie. Die waren op één dag getuige geweest van de toekomst van het vaderlandse biljarten: steeds geavanceerder, steeds mooier, en ondersteund door steeds mooiere techniek.

Bron: KNBB
Foto’s: Jan Rosmulder