• 13 juni 2024 16:18

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

‘Biljartclubs hebben de lusten, niet de lasten’

sep 19, 2020

In de rubriek In de picture zet De Biljart Ballen elke maand een vereniging op de voorgrond. Stichting Biljart Centrum Oegstgeest gaat van acquit.

BV Sport en BV Centraal, beide spelend in Oegstgeest, bundelden jaren geleden de krachten bij het opstarten van een biljartcentrum. Zo ontstond de Stichting Biljart Centrum Oegstgeest (SBCO; www.sbco). Inmiddels spelen er negen biljartclubs: BC Biola, BC De Poedelaars, BV Sport, BC DDVS, BC BZN, BV Centraal, BV BCO, VBS en de G biljarters 1&5.

In 2008  verkasten de liefhebbers van het groene laken naar een nieuwe locatie aan De Voscuyl 38a. Daar liet Stichting BC Oegstgeest een eigen biljartwalhalla bouwen, eentje die helemaal geënt is op de biljartsport. Een virtuele toer op de website laat zien dat het voor de verzamelaars van caramboles buitengewoon goed toeven is. Er staan maar liefst tien kleine biljarttafels en twee wedstrijdtafels. Biljarten zonder koffie, bier of een jonge jenever is als schaatsen zonder ijs: de bar vormt het kloppend hart van het biljartcentrum.

‘Ideaal voor verenigingen’
“Voor de verenigingen is dit ideaal”, zegt Andre Zorn, die de pr verzorgt. “Ze betalen huur aan de stichting, die regelt alles rondom het biljarten. Van schoonmaken van de biljarts, tot het beheer van de bar. Dat doen we met vrijwilligers, zij zijn het cement van ons biljartcentrum. De verenigingen zelf hebben dus niet de lasten, alleen de lusten. Biljarten dus. En dat kan vijf dagen per week, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.” Daarnaast is er ook veel ruimte voor de recreatieve biljarter.  Bijkomend voordeel: “Mijn eigen club, Centraal bestaat al 75 jaar. Maar we hebben maar elf leden. Veel te weinig om zelfstandig te reilen en te zeilen met een eigen bestuur. Hier kun je voort blijven bestaan, omdat je onder de paraplu van de stichting schuilt.”

KNBB teaching professionals
Een biljartcentrum biedt meer voordelen. Zorn: “Doordat we zo veel faciliteiten hebben, worden we regelmatig gevraagd voor toernooien. Voorrondes, halve finales en nationale finales. Dat is goed voor de naamsbekendheid. Meer biljarters over de vloer betekent ook meer inkomsten.” Er gebeurt meer om zich te profileren. “KNBB teaching professionals verzorgen via de Biljart Academie Oegstgeest oefen- en lesactiviteiten.”

Corona: van de nood een deugd maken
Even terugkomen op die inkomsten: die zijn vanaf maart vanwege corona helemaal opgedroogd. “Het is een behoorlijke financiële aderlating, want er stonden nogal wat gewestelijke wedstrijden op het programma. Onze penningmeester heeft zijn best gedaan om subsidies binnen te halen – en dat is gelukt.” Sinds half juni is het biljartcentrum weer open. “Bijna iedereen van de tweehonderd leden komt weer. Ze voelen zich wel veilig:  we houden ons strikt aan de protocollen van het RIVM.”

Het stichtingsbestuur heeft de crisis aangegrepen om van de nood een deugd te maken. “Na tien jaar werd het tijd om in het pand het een en ander op te knappen. Stukje schilderwerk, plafondplaten vervangen, oude rommel opruimen. Meestal komt het er niet van, nu ziet het er weer heel fraai uit.”

(Fotobijschrift) Biljart Centrum Oegstgeest heeft een grote regionale uitstraling. Foto BC Oegstgeest