• 12 juni 2024 12:12

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Biljartcafé Jorissen veranderd in New Jorissen

sep 17, 2022

Sinds 1964 was Biljartcafé Jorissen een familiebedrijf. Dat veranderde in mei. Toen namen Theo van der Vaart en zijn vrouw Nancy Wurms de horecazaak in Den Haag over. “We hebben er meer leven in geblazen.”

Theo en Nancy hebben een achtergrond in horeca. De Hagenezen bestierden jarenlang een café annex winkel voor duivenliefhebbers. Bier, koffie en jenever werd er aan de toog geschonken; aan de toonbank verwisselden voer- en reisbakken en duivenmanden van eigenaar. Op een gegeven moment besloot het echtpaar winkel en café van de hand te doen. Nancy: “We wilden wat anders, puur horeca.”

Op een dag horen ze van een vriend dat Biljartcafé Jorissen te koop staat. Lekker gemaakt met woorden, laten we maar eens gaan kijken. Gezien, gesproken met Henk en Catry Jorissen. Er is interesse, om de tafel gezeten met de makelaar. Uiteindelijk de knoop doorgehakt: we gaan het doen.

“Nee, met biljarten hadden we helemaal niks. De enige overeenkomst met de duiven was, dat ook het biljarten het lastiger heeft. Toch zagen we er wel degelijk potentie in. Het biljartcafé hoort bij Den Haag, iedere biljarter kent het. Tegelijkertijd wisten we dat er energie ingepompt moest worden, want het was wat doodgebloed. Daar hadden we ook ideeën voor.” In mei vindt de overdracht plaats. De naam verandert in New Jorissen. Een mooie geste, het eert wat de familie in al die jaren voor de keu en caramboles in de residentiestad heeft betekend.

Zo wordt besloten om naast het biljarten en poolen ook een andere tak aan te boren: darten. Er hangen nu drie dartborden. “En we hebben de kaart wat uitgebreid. Dus kunnen onze gasten niet alleen terecht voor een broodje bal, ook serveren we een biefstuk stroganoff.” Daarnaast wil het echtpaar structureel kaartavonden gaan organiseren. En op vrijdagavond is er livemuziek om het weekend lekker in te luiden. Kortom, er is meer leven in de brouwerij gekomen. En, zo werkt het meestal in horeca, meer reuring zorgt voor meer omzet.

Mooie plannen ten uitvoer gebracht. Toch waren in het begin veel vaste klanten sceptisch. “Theo en ik hadden niks met biljarten, daar zat het ‘m in. En ze waren al járen de familie Jorissen gewend, omschakelen is dan lastig. Heel begrijpelijk. Maar we hebben die biljarters voor ons gewonnen. Uiteindelijk gaat het er om dat zij zo goed mogelijk worden gefaciliteerd om een biljartje te leggen. Daar hebben we dus extra stappen in gezet. Dat werd uiteindelijk gewaardeerd.”

Biljartcafé Jorissen had een team dat in de ere divisie uitkwam: J&F Auto’s. Henk en Catry waren hoofdsponsor.  Dat hebben Theo en Nancy overgekomen. Wat wel is veranderd: Glenn Hofman,  die in 2009 en 2011 de Europese jeugdtitel in het driebanden pakte, heeft zich bij J&F Auto’s aangesloten. Al weet Nancy niet veel van biljarten, hier is ze heel blij mee. “Glenn is een echte Hagenees. Daardoor wordt het team sterker. Dat straalt hopelijk weer af op New Jorissen. Voor ons is Glenn een uithangbord.”

In september begint het seizoen weer. Met biljarten, met darten, kaarten. “Theo en ik hebben er verschrikkelijk veel zin in. Om er moois van te maken. Voor onszelf, vooral voor iedereen die bij ons over de vloer komt.”

 

Foto New Jorissen