• 12 juni 2024 23:49

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Bier, biljart en bed geven Hotel-Café Pot een uniek karakter

dec 22, 2023

In de wereld van de overnachtingen neemt Hotel-Café Pot een bijzondere plaats in. Het etablissement in Groenlo heeft een biljartzaal met vier tafels, organiseert buiten de zomermaanden veel toernooien, waaronder het grote Noord tegen Zuid-toernooi. Een Dames NK ontbreekt er nog aan. Maar daar wordt aan gewerkt.

Naast werkvolk en toeristen zorgen ook de liefhebbers van het groene laken voor de nodige klandizie, zeggen Petra Pot (62) en haar zoon Dave Rooks (28). “Voor de toernooien komen ze op vrijdag, zondag gaan ze naar huis”, zegt Dave. “In die tussentijd bouw je er al een band mee op. Je komt ze ’s morgens bij het ontbijt tegen, ’s avonds aan de bar.” Er is door de jaren heen wel iets veranderd, meent Petra. “Vroeger vonden ze het niet zo erg dat laat werd, tot na middernacht. Nu hebben ze er wat meer moeite mee.”

Dit verhaal begint in de jaren zeventig Gerrit en Mia Pot net buiten Groenlo in een huurpand van een meubelfabriek een café beginnen. Toen er sloopplannen waren, moesten ze een andere locatie zoeken. Goede raad bleek niet zo duur. Dochter Petra: “Er stond in de binnenstad van Groenlo een bruin café te koop, De barakkenplas. Er stonden toen twee biljarts in.”

Begin jaren tachtig gaat het café in vlammen op. Gerrit en Mia Pot besluiten om op dezelfde stek een hotel te bouwen met tien kamers, later uitgebreid door dochter Petra naar dertien. Afscheid nemen van het biljarten doen ze niet. Petra: “Er kwam een verlaagde zaal met vier kleine biljarts. Dat was uniek, deed geen enkel hotel. Het heeft heel goed uitgepakt. Want we houden niet alleen veel toernooien – door onszelf georganiseerd of onder auspiciën van de KNBB -, ook jubilerende biljartverenigingen maken er gretig gebruik van.” Dave: “De biljarters zijn blij dat ze alles op één locatie hebben. Geeft geen poespas.” Zijn moeder verwoordt het met een slogan: “Bier, biljart en bed.”

Er staan geen matchtafels in de biljartkamer. Dave: “Daar hebben we geen ruimte voor.” Petra: “Bovendien: als je daarvoor zou kiezen, moet je er twee neerzetten. Anders kun je geen toernooien organiseren.” Wel is er geëxperimenteerd met pooltafels. Petra: “De biljarttafels moesten worden gereviseerd. Twee eruit gehaald, twee pooltafels neergezet. Daarna de volgende twee. Dat was een groot succes.” Dus? Dave: “Misschien is het iets voor de toekomst.”

Petra en Dave hebben het biljarten in hun spaarzame vrije tijd ook omarmd. Dave: “Als kind ben ik er natuurlijk mee opgegroeid. Heb ik veel met de keu in mijn handen gestaan. Later, op de middelbare school en met mijn werk, heb ik het geparkeerd. Ik was toen ook verhuisd, naar Elburg. Nu tik ik weer caramboles bij elkaar.” Als een van de weinige dames speelt Petra libre en driebanden. “Traditiegetrouw is ons damestoernooi het laatste toernooi vóór de zomerstop. Daarnaast zou ik voor hen graag een NK-dames binnen willen halen. We waren er al dichtbij, toen kwam corona.” Dus? “We gaan dat nog een keer oppakken.”

Naast biljarten is het ook de omgeving de moeite waard om eens te komen overnachten, zeggen moeder en zoon.  “Denk aan wat er is gebeurd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En Groenlo is uiteraard de geboorteplaats van Grolsch bier.”

Contact gegevens
Schoolstraat 7
7141 BW Groenlo
Tel. 0544-461986
Emai: ho******@li**.nl

Foto Hotel Pot