• 28 mei 2024 02:46

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Alle competities zijn uitgespeeld

mrt 8, 2021

De KNBB Sectie driebanden heeft naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet over de ontwikkelingen in de COVID-19 crisis besloten om de teamcompetities driebanden stop te zetten en niet meer te hervatten. De reacties van de Sectie in dit artikel, de kansen op andere evenementen zoals de Masters en de Grand Prix en reacties van spelers en lokaalhouders.

De Nederlandse biljarters in de hoogste klassen van de teamcompetities zijn voor dit seizoen definitief uitgespeeld. De Sectie driebanden van de KNBB heeft vanavond, onder meer naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet en de verlenging van de avondklok tot 30 maart, besloten om de competities stop te zetten. Dat geldt voor alle divisies in de discipline driebanden. De standen in de diverse divisies gelden als eindstand: alle teams mogen in de zomer inschrijven in dezelfde klasse. De inschrijfgelden worden aan de teams terugbetaald.

De evenementen die in het gunstige geval nog wel kunnen doorgaan, zijn de Jumbo Masters en de Bekerfinale in Berlicum, de Grand Prix in Rosmalen, de uitgestelde Nederlandse kampioenschappen voor dames en junioren en de NK’s Excellent klasse en hoofdklasse. Dat hangt af van de ontwikkelingen van de COVID-19 crisis. Voorzitter Paul Brekelmans van de Sectie Driebanden: ,,We hebben zo lang mogelijk gewacht met deze besluiten in de hoop dat er nog iets zou wijzigen in het voordeel van de biljartsport. Maar uiteindelijk hebben we de knoop nu moeten doorhakken: de teamcompetities hervatten en uitspelen is onmogelijk.”

De laatste competitieronde in de eredivisie, met een dubbele ronde in het weekend van 11 oktober, geldt als laatste wedstrijd. Net als in 2019, in het jaar dat de crisis zich aandiende, komt er dus geen kampioen van Nederland. Paul Brekelmans erkent: ,,Binnen de teams was er grote verdeeldheid: sommige teams wilden langer wachten om definitief te beslissen over stoppen, maar anderen wilden het niet vanwege de financiële situatie door het sluiten van de horeca en de lokalen. Maar natuurlijk vinden wij het ook erg dat we niet aan de slag kunnen met al die spelers in de lagere klassen. Die staan ook te trappelen om weer lekker te kunnen spelen. ”

,,We moeten het competitieseizoen voor 2020/2021 dan ook als verloren beschouwen”, kondigde Hans de Bruin van de Sectie vanavond aan. ,,Het jaar wordt afgesloten zonder promoties en degradaties.” De kans dat de Bekerfinale voor teams in Berlicum op 3-6 juni wordt gespeeld, hangt af van de maatregelen van het kabinet om de horeca op korte termijn weer te laten opstarten. Dat geldt ook voor de Grand Prix driebanden van Rosmalen, die van 14 tot 26 juni is gepland.

De inschrijfgelden van de teams, voor de laagste divisie 90 euro tot de teams in de eredivisie 240 euro, worden voor eind maart terugbetaald. Ook de individuele spelers voor de Grand Prix van Doetinchem krijgen hun geld terug.

Voor de Masters (25-29 april) is een verzoek ingediend bij de instanties die moeten beslissen over doorgaan in een zogeheten bubbel. In dat geval zullen deelnemers en organisatoren in hotels worden ondergebracht en is het toelaten van publiek afhankelijk van geldende regels. Voor de Bekerfinale moeten nog voorronden worden gespeeld. Ook dat hangt af van de mogelijkheden om die resterende wedstrijden nog te spelen.

De teamleiders uit de eredivisie, spelers en lokaalhouders hebben begripvol gereageerd op de beslissing. Jeffrey Jorissen (Den Haag): ,,Wij zijn voorstander van het uitspelen van de competitie, eventueel met de helft, dus met 11 wedstrijden. Dat was alleen interessant geweest met minimaal 30 toeschouwers. Maar er is weinig vooruitzicht wanneer we weer open mogen. Ik begrijp dat het heel moeilijk was voor de KNBB om uiteindelijk het besluit te nemen.”

Berry Dallinga (Sluiskil) zag ook weinig perspectief om de competities te hervatten. ,,Als de horeca niet open mag, kun je ook niet biljarten. Dus het besluit is logisch. Zonder publiek hadden wij niet willen spelen.”

Jerry Hermans (De Eekhoorn): ,,Het is heel jammer, maar begrijpelijk. Voor veel spelers is het heel erg dat de competities niet doorgaan. Ik begrijp dat er als alternatief wellicht toernooien worden gespeeld, maar de meeste spelers willen alleen competitie spelen voor hun eigen team.”

Het bestuur betreurt de beslissing ten zeerste: ,,We hadden evenwel geen andere keuze en spreken de hoop uit dat we ergens in het voorjaar weer voorzichtig met onze sport aan de slag kunnen.”

Tekst: Frits Bakker