• 6 april 2024 22:50

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

50 jaar Ouderen Biljartvereniging “De Vliedberg” te Vlijmen

sep 16, 2022

Op 12 september 1972 werd Ouderen Biljartvereniging “De Vliedberg” opgericht in het buurthuis de Mand in Vlijmen. De oprichters van de vereniging vormen ook gelijk het eerste bestuur. De reden waarom deze specifiek voor ouderen werd opgericht geeft gelijk aan het sociale aspect binnen deze vereniging. Het gezellig samen zijn op het moment dat je het nodig hebt en je contacten minder worden door beëindiging van je werk of het overlijden van je partner. Er bleek door de toegenomen vrije tijd onder de ouderen behoefte te zijn aan biljarten in competitieverband. De KNBB had enkele jaren daarvoor deze competitie reeds in het leven geroepen.

De biljartvereniging was een van de eerste die volop gebruikt maakte van de Mand. Dit gebouw werd in 1972 officieel geopend. De toenmalige beheerder Jo Herman werd uiteindelijk ook de voorzitter van de Ouderen Biljartvereniging “De Vliedberg”. Toeval of  niet maar de huidige voorzitter is de zoon van Jan Herman namelijk Frans Herman. Je kunt wel zeggen dat biljarten in het bloed zit. Het oude gebouw de Mand werd in 2007 gesloopt en er werd een nieuw complex gerealiseerd MFA Caleidoscoop dat in 2010 werd geopend waar de mand weer zijn vertrouwde eigen omgeving kreeg. Tijdens de periode van 2007 tot 2010 hebben ze echter niet stil gezeten maar hebben ze een plek gevonden in pand waar voorheen Mommersteeg Graszaden was gehuisvest. Dus er kon weer tegen de witte bal worden gestoten.

Binnen de vereniging zijn enkele leden benoemd voor hun verdienste voor de club en als erelid benoemd. L.Caron en W.Grootendorst, de beide heren waren jaren deel van het bestuur maar  helaas zijn ze overleden, en Mari Kuiper. De laatste is zelfs al sinds 1995 lid van de vereniging. Hij is 23 jaar de secretaris geweest van de vereniging tot het moment dat hij stokje overdroeg aan Han van Vossen. De leden Ad van Maanen, Mari Kuiper, Jan van Engelen, Bert v.d. Wiel en Frans van Drunen worden natuurlijk even in het zonnetje gezet vanwege hun 25 jarige lidmaatschap van de KNBB tijdens de feestmiddag op zaterdag 17 september.

De vereniging staat alles behalve stil. De 31 leden spelen met 5 teams in dag competitieverband. 5 dagen in de week kunnen ze terecht in de MFA Caleidoscoop waar buurthuis de Mand beschikt over 3 mooie biljarttafels met een mooie ruimte er omheen. Waar vooral ook ruimte is voor gezelligheid. Het is er gezellig omdat er alles tegen elkaar gezegd kan worden en dat komt omdat er een hoge acceptatie onderling is.

Als vereniging kunnen ze terugkijken naar leuke momenten zoals ons jaarlijks Janus Kuypers toernooi in 1993 in de oude Mand. Daar deden maar liefst 90 teams mee en elk team bestond uit 4 personen. Dat is natuurlijk geweldig om aan terug te denken. Janus had geen speciale verdienste voor de club maar deze man had een dermate karakteristieke positieve uitstraling dat het toenmalige bestuur uit 1992, bij de start van het Nederlaagtoernooi het naar Janus Kuypers hebben vernoemd.  Het Janus Kuypers Nederlaag toernooi heeft 22 mei dit jaar voor de 29e plaatsgevonden in de Mand. Maar ook aan het feit men een keer met een team  Nederlands kampioen is geweest en destijds clublid Jan van Engelen Nederlands kampioen.

De vereniging is blij met alle hulp die ze krijgen van hun sponsoren waardoor ze dingen mogelijk kunnen maken die eigenlijk onmogelijk zouden worden omdat anders de contributie voor de leden aanzienlijk verhoogd zou moeten worden. Een van de sponsoren zorgt ervoor dat ze er weer netjes bij lopen door de spelers te voorzien van blouse en hesje.

Onder het genot van een hapje en een drankje keken de leden en genodigden terug op een mooie tijd en vooruit op de mooie tijd die nog zal komen. Op naar de 60 zullen we maar zeggen.

Foto’s: Wil Gulpen