• 12 juni 2024 23:57

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

Maarte Fransen biljart niet zo veel, maar repareert en reviseert des te meer

jun 3, 2024

Maarte Fransen volgde op de lts de opleiding bouw maar hij heeft nooit op een steiger gestaan.  Hij zag een vacature voorbij komen van Biljarthandel Roelofsen Van Tienen, solliciteerde en werd aangenomen. Toen de eigenaar ermee stopte, begon Maarte (52) samen met zijn vrouw Monique Korst in zijn woonplaats Uden zijn eigen bedrijf: Fransen Biljarts Routine.

Bij Roelofsen Van Tienen leerde hij van een collega de fijne kneepjes van het vak, zoals lakens vernieuwen. Het reviseren van biljart- en pooltafels is uiteindelijk zijn specialiteit geworden.  “Ik kreeg er aardigheid in. Vooral omdat je met veel mensen in aanraking komt  Ik heb eigenlijk nooit echt het idee gehad om wat anders te gaan doen.”

In 2019 besluit Jan Roelofsen om ermee te stoppen. Maarte had wel interesse om die zaak over te nemen, maar besloot toch om voor zichzelf te beginnen.  “Ik kom uit een familie van ondernemers. Zo had mijn vader een horecazaak. Ik heb geen personeel, dus hoef ik nooit te overleggen over iets wel of niet kan als een klant een wens heeft.” Monique doet de administratie.

Maarte zit al zo lang in het vak, dat is zijn visitekaartje.  “Ik heb me gespecialiseerd in het onderhoud van biljarttafels en het reviseren om ze daarna als tweedehands door te verkopen. Mijn klanten weten dat het werk dat ik aflever goed is. Ik bouw niet zelf een biljart, daar heb ik ook geen tijd voor. Dat laat ik over aan een leverancier: Wilhelmina. Dat deed Roelofsen al, nu al zeventig jaar. Het is een van de betere biljartfabrieken in Nederland.”

Voor nieuwe pooltafels van diverse merken kun je ook bij Maarte terecht. Fransen Biljarts Routine verkoopt ook dartborden en voetbaltafels.  Fransen Biljarts Routine verhuurt Wilhelmina Super de Luxe. “Aan biljartverenigingen die een toernooi organiseren. Soms staan ze een maand in de opslag, maar de meeste tijd zijn ze verhuurd .”

Ook bijbehoren, zoals biljartkeus levert hij. De zaken strekken zich uit van de Achterhoek tot aan Maastricht, de zaak lopen goed. Heeft hij nog tijd om zelf wat caramboles bij elkaar te tikken?  “Vroeger, in het café, heb ik dat wel wat gedaan maar het is nooit serieus geworden. Eigenlijk biljart ik bijna nooit meer. Ik heb er geen tijd meer voor.”

 

Foto’s: Fransen Biljarts