• 28 mei 2024 02:03

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

In café De Doelen werd de kiem gelegd voor Burgmans Biljarts

apr 18, 2024

In 1996 besloot Ad Burgmans, die met zijn interieurbedrijf de kost verdiende, een kamer in hun woonhuis in Luyksgestel in te richten als biljartwinkeltje. Rond de eeuwwisseling, toen hij een nieuwe timmerwerkplaats had gebouwd, switchte hij langzaam maar zeker van het bouwen van keukens en kasten naar het construeren van biljarts. Sinds 2009 runt Ad samen met zijn vrouw Coby het bedrijf Burgmans Biljarts.

In een ver verleden is de kiem voor die omslag gelegd toen hij verkering kreeg met Coby Daris. “Bij ons thuis hadden we een café, De Doelen. Uiteraard met een biljart. Van lieverlee pak je dan de keu in de hand, deed ik zelf ook. Ad kreeg er aardigheid in. Eerst de klassieke spelsoorten, vanaf 1984, met de oprichting van De Krijters ’84 werd bij ons thuis overgeschakeld op het driebanden.”

Tot 2009 is Coby werkzaam bij Postkantoren BV. “Daarna ben ik ook bij Burgmans Biljarts aan de slag gegaan.  Verkoop in de winkel, inkoop, administratie en planning. Daarnaast ook  werkzaamheden voor de webshop, daar waren we al vroeg bij.” Doordat Coby dit werkpakket voor haar rekening nam, kreeg Ad meer tijd en mogelijkheden om voornamelijk met de biljarts bezig te zijn.  “Zeker, dat was ook de bedoeling. Ad is erg creatief en handig. Een nieuw biljart maken, of een oudje restaureren, daar is hij graag mee bezig. Noem het maar liefde voor het vak.”

Die creativiteit levert onder meer het Burgmans Excellent biljart op. “Volledig door Ad ontworpen. Bijzonder is het frame. Dat is in tegenstelling tot de meeste andere biljarts volledig van staal. Dat zorgt niet alleen voor stabiliteit, ook kun je met de kleurstelling alle kanten op. Het zijn dus geen standaardkleuren, je krijgt een meer gepersonaliseerd biljart.”

De lancering viel ongelukkig uit: tijdens corona werden de meeste wedstrijden stilgelegd. “Mensen mochten niks meer, dus kregen we wel heel veel aanvragen om bij mensen thuis een tweedehands biljart te installeren. Die waren niet aan te slepen.” Dit compenseerde het verlies van omzet gelukkig voor een gedeelte. En nu?  “De belangstelling voor de Excellent neemt toe.” Niet alleen meer vanuit de cafés. Het aantal plaatsen waar men kan biljarten loopt immers langzaam terug. De horeca richt zich steeds meer op eten”.

Toch gaat het goed met de handel. “Heeft zeker te maken met leeftijd. Kon je vroeger al met je zestigste met pensioen, nu is dat veel later. Gaat je leeftijd echt meespelen, word je toch wat minder actief. Wil je lichaam niet altijd meer. Dus kiezen veel mensen na hun pensioen voor plezier aan het biljart. Wat we bij de horeca inleveren, krijgen we in de gemeenschapshuizen, sociëteiten en bij particulieren terug.”

Zelf biljarten, dat doet Ad ook nog. Niet op topniveau: hij heeft te weinig tijd om te trainen. Hij speelt  nog wel tweede divisie groot en bij de Krijters ’84 is Ad ook nog steeds actief. “ Daarnaast gaat hij graag met zijn twee broers in de Kempen op pad. Zo mogelijk op de fiets, natuurlijk. Want een biertje hoort er ook bij.” Wat veel tijd vergt: zijn eredivisieteam. “Om dat draaiende te houden, heb je sponsors nodig. Ad werft ze. En hij zet zich in voor de supportersclub “Hup den Onze”.” In de zomer zijn Ad en Coby ook samen actief. “Op de golfbaan.”

Ad is twee jaar ouder dan Coby en de pensioengerechtigde leeftijd komt heel langzaam in zicht. Afscheid nemen van het bedrijf?  “Daar zijn we nog niet aan toe. We hebben geen kinderen, dus een opvolger is er niet. Nog een tijdje doorgaan, dat is zeker de bedoeling. De zaak draait lekker. En we vinden het nog altijd heel erg leuk.” Maar: “Komt er een interessant voorstel voor een overname, dan zullen we daar zeker over nadenken.”

Foto: Burgmans Biljarts