• 15 juli 2024 15:40

Welkom op de website van De Biljart Ballen.

René van Rijsbergen verovert 5e NK-titel snooker

okt 11, 2021

René van Rijsbergen (41) uit Breda heeft zondag 10 oktober in Westend Zaandam het Open NK Snooker 2021 gewonnen. In de finale versloeg hij Rotterdammer Raymon Fabrie (48) met 5-2. Voor Van Rijsbergen betekent het de vijfde NK-titel bij de heren, Fabrie blijf recordhouder met zes keer goud. Van Rijsbergen volgt Joris Maas op, de kampioen van 2019. Vorig jaar ging het NK vanwege de coronapandemie niet door. Aan de editie 2021, het 34e NK uit de geschiedenis van KNBB Snooker, deden 113 spelers mee.

 Beide meervoudig landskampioenen hebben in het verleden hun sporen al verdiend in de nationale titelstrijd. Oud-prof Fabrie had tot en met vorig jaar al tien NK-finales bereikt en er daarvan zes van gewonnen (1994, 1996, 1997, 1998, 2003 en 2017). Van Rijsbergen stond eerder zes keer in de eindstrijd en sloot die vier keer winnend af (2008, 2013, 2014, 2016). Qua onderlinge ontmoetingen in NK-finales stond de teller op 1-1. Van Rijsbergen versloeg Fabrie in 2014 (5-4), die nam in 2017 revanche (5-3).

Natuurtalent Fabrie, die kampt met trombose in zijn been, onlangs een breuk in zijn bovenarm opliep en met het nodige ijzerwerk daarin pas op het laatste moment inschreef voor het NK, begon de finale van 2021 op de fraaie nieuwe locatie van Westend Zaandam het sterkst en haalde met een 52-break de eerste frame binnen. De verzorgde technicus en tacticus Van Rijsbergen antwoordde met een 39-serie voor de 1-1 en pakte koelbloedig een erg close derde frame met een late 22 clearance tot en met roze om er 2-1 van te maken. Met breaks van 24 en 87 bracht het Rotterdamse potkanon Fabrie de stand echter weer in evenwicht 2-2.

Na de pauze kwam Van Rijsbergen met degelijk spel weer op voorsprong, 3-2. Fabrie leidde in frame zes na een vroege 33, maar Van Rijsbergen hield hem daarna zo strak dat die marge afbrokkelde. Toch leek Fabrie alsnog de gelijkmaker te scoren, maar miste de roze bal, waarna Van Rijsbergen niet faalde op roze en zwart: 4-2. De Brabander bleef in controle in de zevende frame en zette met 32-break de kers op de taart van zijn vijfde herentitel: 5-2. Daarmee evenaart hij Zeistenaar Roy Stolk, Fabrie staat met zes kampioenschappen nog één treetje daarboven.

,,Ja, ik ben me heel bewust van die statistieken en ben nog lang niet verzadigd”, aldus een gelukkige Van Rijsbergen. ,,Ik was er sowieso op gebrand om weer te presteren na zo’n lange tijd zonder wedstrijdsnooker vanwege corona. De voorbije weken heb ik er dan ook veel trainingstijd in gestoken. Eerder in het toernooi tegen Peter de Vries, Jerom Meeus en Richard van Leeuwen had het al afgelopen kunnen zijn, maar toen ik in de halve finale die 4-3 tegen Richard uit het vuur sleepte met een 56 wist ik dat ik ook de finale zou kunnen winnen.”

In Fabrie vond hij zijn gedroomde tegenstander. ,,Tegen een kampioen als Raymon die zo goed kan potten is het erop of eronder. Dat zag je aan hoe hij uit het niks zo’n 87 maakt in de finale. Maar ik wist ook dat ik het kon halen als ik hem zo weinig mogelijk kansen zou geven om zijn arm ‘los’ te laten gaan. Dat is gelukt. Mijn eerste titel in 2008, toen mijn vader net was overleden, blijft de meest bijzondere. Die andere waren voor mijn kinderen Emma en Daan en deze is voor mijn vrouw Hua die mij altijd steunt. En ik kijk nu alweer uit naar het NK 2022.”

Verliezend finalist Fabrie had na zijn 87-break in de finale even goede hoop op winst. ,,Toen dacht ik echt, nou ga ik erop en erover. Maar René speelt een heel ander spelletje dan ik en dat doet hij heel goed. Toch ben ik blij dat ik alsnog heb meegedaan, ondanks dat ik meer in het ziekenhuis ben geweest dan ergens anders de voorbije maanden. Zelfs van de finale heb ik genoten. En die zevende titel, tja, die moet ik dan volgend jaar maar zien te pakken.”

Totaal verschillende halve finales
De finalisten kenden beiden een ander pad naar de eindstrijd. Fabrie raasde zondag in zijn halve finale in een half uurtje dankzij breaks van 58, 67 en 94 naar een 3-0 voorsprong tegen 9-voudig Europees poolkampioen Nick van den Berg uit Zaandam. Die toonde in zijn thuisstad ook hoe goed hij kan snookeren door bij zijn eerste fatsoenlijke kans met een frame terug te pakken met een 62 break. Met een clearance van de laatste rode tot en met roze verzekerde Fabrie zich in de zevende frame echter met 4-1 van een plaats in de finale.

Van Rijsbergen, die zich op mentaliteit en naar eigen zeggen ook meeval door de zaterdag had geknokt, keek in zijn halve eindstrijd op enig moment tegen een 0-3 achterstand aan tegen thuisfavoriet Richard van Leeuwen uit Koog aan de Zaan, speler van Westend en NK-winnaar in 2015. Langzaam maar zeker begonnen de breakjes echter weer wat te lopen bij Van Rijsbergen, die terugvocht tot 3-3 en de zevende frame begon met een 56-break. Van Leeuwen, ook een taaie matchplayer, leek nog even te gaan stunten door de tafel leeg te spelen, maar een misser op geel werd hem fataal: 4-3 voor Van Rijsbergen.

Uittredend kampioen Maas sneuvelt op zaterdag
Titelverdediger Joris Maas, de in Breumel woonachtige Brabantse stylist van De Dieze Den Bosch, had in 2019 het laatste pré-corona-kampioenschap gewonnen. Maas toonde zaterdag opnieuw goede vorm door met breaks van 86 en 61 de gevaarlijke Friese outsider Dennis van der Zee op achterstand te zetten. De man uit Leeuwarden pakte nog een frame terug met een 40-break, maar moest toch met 3-1 buigen voor Maas. Die sneuvelde echter bij de laatste 16 zelf met 3-1 tegen pooltopper Ivo Aarts uit Buchten, die eerder thuisspeler Sebastiaan Kan al had geklopt.

Aarts verloor in de kwartfinale ondanks een sterke comeback uiteindelijk met 4-2 van Van Rijsbergen, die in zijn openingswedstrijd aan de uitschakeling ontsnapt was tegen Jerom Meeus uit Bergschenhoek (3-2). Bij de laatste acht sneuvelden ook twee troeven van Westend door toedoen van clubgenoten. Mark Stuten verloor van Nick van den Berg, Michael Chung van Richard van Leeuwen. Fabrie rekende in zijn kwartfinale met 4-1 af met Amsterdammer Kevin Oei. Een ronde eerder had De Faab bij zijn 3-0 zege op Henk van der Pluijm een 93-break gemaakt en roze gepot op weg naar een century, maar tevens de witte bal in de pocket zien verdwijnen.

Tekst: Peter de Brie
Foto’s: Corné Kuijpers